Startpagina

Emotional Freedom Techniques

Emotional freedom technique (EFT) is een eenvoudige healingmethode die vergelijkbaar is met acupunctuur, het meest bekend om haar verlichting van pijn, ziekte en emotionele kwesties.

Ze is gebaseerd op een ontdekking waarbij met de vingertoppen op de traditionele meridiaanpunten wordt geklopt.

Twee vooronderstellingen : 'De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem van het lichaam... En doordat onze fysieke pijnen en ziekten zo duidelijk met onze emoties zijn verbonden... leveren onze onopgeloste negatieve emoties een belangrijke bijdrage aan de meest fysieke pijn en ziekte.

Gary Craig heeft de methode bedacht. Eft is toegepast op psychische en lichamelijke aandoeningen, zoals gedragsproblemen, ernstige ziekten, depressiviteit, nervositeit, posttraumatische stress stoornis, pijn, allergie, bloedrukproblemen, relatiekwesties, algemene stress, verslaving, fobie enzovoort

 

 

Klopacupressuur

De werkzaamheid van EFT volgt uit de veronderstelling dat negatieve emoties in een aantal stappen worden opgebouwd:

1. er doet zich een negatieve ervaring voor, die leidt tot
2. een negatieve emotie, die leidt tot
3. een verkeerde programmering in het lichaam, die leidt tot
4. verstoring van het energiesysteem van het lichaam.

In theorie kun je een negatieve emotie niet verwijderen tenzij je tegelijk het energiesysteem weer in evenwicht brengt; daarom moet je een methode gebruiken die beide doet. Bij de elementaire EFT-technieken richt de healer zich op een storende herinnering, emotie, pijn of kwaal. Tegelijk klopt hij met zijn vingers op een reeks van twaalf punten die met de Chinese meridianen zijn gecorreleerd. Hij beëindigt de procedure door te kloppen en zich op een positieve bevestiging te concentreren.

Boek: Emotional Freedom Techniques voor Dummies Helena Fone

sites:

www.tapping.com 

www.emofree.com

www.garythink.com  met Tapping Instructions van de bedenker zelf.

www.aamet.org

www.micheleft.eu  (België)

 

Toepassingen

EFT is de emotionele variant van 'acupunctuur' en dan zonder naalden. 
De toepassingen zijn bijzonder breed en te combineren met reguliere methoden zoals fysiotherapie, haptonomie, hypnotherapie, kinesiologie of een andere geneeswijze.
Het helpt bij het wegwerken van problemen die voortkomen uit emotionele en lichamelijke trauma's,hoofdpijn en migraine, blozen en faalangst, remmingen, rouw, een lage eigenwaarde, vruchtbaarheidsproblemen, bindings- en verlatingsangst, onzekerheid, eetproblemen en stres.

Het EFT-credo is: probeer het voor alles!

Eft is vrij eenvoudig te leren en is daarmee een perfecte zelfhulptechniek die je thuis kunt toepassen. 

Het EFT basisrecept

EFT bestaat uit een serie oefeningen waarmee je spanningshaarden uit het verleden, het heden en de toekomst tot rust kunt laten komen. Een spanningshaard is een emotionele blokkade in het energiesysteem. Voorbeeld: een auto-ongeluk laat een afdruk achter in je emotionele wereld. Die uit zich soms in rij-angst. Deze afdruk, de emotionele beladenheid, kan EFT weer uit het lichaam halen. Zo onstaat heling en wordt het lichaam weer gezonder, op het emotionele en fysieke niveau.

Het basisrecept bestaat uit vier onderdelen die benoemd worden met de cijfers 3,13,9,(en 13)
de setup,
de sequence,
de Nine Gamutprocedure,
en nogmaals de sequence 

1. De 3 verwijst naar het drie keer herhalen van een zin die teruggrijpt op de emotioneel beladen ervaring die ten grondslag ligt aan je klacht, terwijl je met twee vingers  op het Karate punt klopt.

2.De 13 , de sequence , verwijst naar de dertien ontspanningspunten op het lichaam. 

3. de Nine-Gamutprocedure, het meest merkwaardige deel van het EFT basisrecept, dat bestaat uit het volgen van negen stappen die zorgen voor een beter samenspel tussen emotie en ratio. Het maken van oogbewegingen, neuriën en tellen terwijl er geklopt wordt op het 'Gamutpunt' op de bovenkant van de hand. Het stimuleert de hersenactiviteit.

 

Het EFT stappenplan voor thuis

Stap A- kies met welke emotionele blokkade uit het verleden, heden of toekomst je wilt gaan werken en vat dit samen in een goede, pakkende specifieke titel.

Een spanningshaard of emotionele blokkade uit het verleden is een emotioneel beladen scène die je ooit hebt meegemaakt, een emotioneel trauma van groter of kleiner formaat. Vaak draait  het bij dit type blokkade om hoofdemoties als angst, verdriet, boosheid, woede, haat, schuldgevoel of machteloosheid. Wees zo specifiek mogelijk, dat is erg belangrijk. Als je last hebt van claustrofobie, ga dan niet met het thema aan de slag, maar vraag jezelf af wanneer je last hebt gehad van claustrofobie. Er zullen dan direct relevante scènes naar boven komen die je kunt gebruiken om te gaan ontladen. Als je eenmaal een aantal scènes binnen een thema hebt ontladen, dan zal ook het thema zelf zich gaan ontladen.

 

Stap B:
Voel hoe groot de lading is die hoort bij je gekozen titel en geef deze een cijfer.

StapC:
Pas oefening 3 en 13 van het basisrecept toe met de titel die je hebt ekozen.

Stap D:
Leg je handen op je bovenbenen, sluit je ogen en adem twee keer krachtig in via de neus en uit via de mond.

Stap E:
Haal je opnieuw een scène , emotie of fysieke klacht voor de geest en ervaar of er pop-u komt of dat de emotionele lading afneemt.

Stap F:

Geef een nieuw cijfer en een nieuwe titel, ndien van toepassing, aan je scène of pop-up, en herhaal oefening 3 en 13.

StapG:

Testen van je EFT-werk. 

Kloppunten van EFT

WB wenkbrauw (tussen je ogen)
NO naast het oog
OO onder het oog
ON onder de neus
KiP  Kin punt
SB sleutelbeen
ZP zere plek
OA onder de arm 

 

Kloppunten op de hand:
GP Gamutpunt, in het kuiltje op de rug van je hand.(tussen pink en ringvinger)
DP duim punt, aan de binnenkant van de duim 
WV Wijsvinger, alle vingerpunten bevinden zich aan de binnenkant (aan de duimkant) van de vinger, daar waar de nagelhoek de huid raakt.

MV Middelvinger
PiP Pink Punt
KaP Karate punt (het gleufje aan de zijkant van de hand, aan de pinkkant)

Verkorte versie van EFT

Vier elementaire stappen in 90 seconden.

1. Taxeer de emotionele lading: bepaal wat het probleem is , stel de intensie vast met behulp van een cijfer van 0 tot 10. Bedenk ook een heel korte zin die je probleem goed samenvat.

2. Affirmeer het probleem door de startzin drie keer te herhalen. Met de startzin erken je het probleem en bevestig je bereidheid om het los te laten. Tegelijkertijd wrijf je over de zere plek of klop je op het Karatepunt.

3. Klop op de volgende punten terwijl je de Herinneringszin bij ieder punt herhaalt om je aandacht goed bij het probleem te houden, Naast het oog; onder het oog; onder de neus; kin punt, sleutelbeen, onder de arm. De herinneringszin kan heel kort zijn.

4. testen: hoe voelt het probleem als je er nu aan denkt?

Welk cijfer zou je het geven?

Als de score gedaald is maar nog niet op nul staat, herhaal de start zin en doe het kloprondje nog een keer.

Emotionally Focused Therapy

Bij Emtionally Focused Therapy is emotie de weg naar verandering. Emoties scheppen en vormen ons. De relatie tussen twee partners kan dus pas veranderen wanneer zij beiden hun emotionele behoeften en reacties kennen, zowel van zichzelf als van de ander.
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig.

Als het gaat om het verbeteren van relaties ga dan naar de emotionele  wortels van je relatie door  te (h)erkennen dat je emotioneel gehecht bent aan en afhankelijk bent van je partner, op dezelfde manier zoals een kind dat is van een ouder wat betreft voeding, bescherming en geruststelling.

Het belang van emotionele steun.
EFT is een relatietherapie gebaseerd op de hectingstheorie van John Bowlby. Volgens deze theorie hebben mensen de primaire behoefte om zich te hechten aan anderen: ouders, partner, kinderen, etcetera. Deze aangeboren hechtingsbehoefte- en de daarmee samenhangende angst voor scheiding en isolement- is een primaire drijfveer voor ons handelen. Door de verbinding met een geliefde kunnen we ons veilig voelen. Het kan zelfs inspireren tot grootse daden.  Wanneer we ons bedreigd voelen, willen we emotionele steun van onze geliefden en familie. Krijgen we die niet dan ervaren we eerst boosheid, vervolgens verlatenheid en wanhoop, en tenslotte depressiviteit.

Zielsdeskundigen zijn van mening dat de verbinding tussen volwassen partners opvallende gelijkenissen vertoont met die tussen baby en ouder. Zo ontwikkelen deze banden zich via vergelijkbare fasen (flirten, eenkennigheid, vertrouwen). En in beide soorten relaties wordt de ene persoon angstig en overgevoelig als de ander niet beschikbaar is voor zijn of haar behoeften.

Hoe communiceren jullie eigenlijk?
Volgens EFT zijn niet de partners het probleem, maar hun relatie. Moeilijkheden ontstaan doordat partners vanuit bepaalde patronen handelen en daarin verstrikt raken zonder dat ze inzicht hebben in hun eigen emotionele behoeften en die van de ander. Vastgeroeste manieren van communieren worden blootgelegd, zodat de partners zich hiervan bewust worden. Er ontstaat ruimte voor verandering.

Het veranderingsproces bestaat uit negen stappen, verdeeld over drie fasen.
meer weten:

www.emotionallyfocusedtherapy.nl
L
iteratuur: Daniel Siegel  'Mindsight'.