Startpagina

Vrij zijn...

'Vrij zijn van pijn - in het stoffelijk lichaam - het voornaamste doel van de westerse geneeskunde - is van belang, maar ook vrij zijn van de tirannie van instincten en emoties is van belang, net als vrij zijn van de zelfbeperkende begrenzingen van het denkende ik.
Doel is iemand worden die toegang heeft tot en beheersing over de emoties en de activiteiten van het vitaallichaam.

Luister naar de oor-zaken!

Depressie-tijd: je wordt wakker en weet gelijk hoe laat het is. Als je geluk hebt word je door de omstandigheden gedwongen om eruit te gaan en een dag met structuur in te gaan (werk, kinderen, hond) Dat geeft afleiding. Heb je geen vast dagritme, dan krijgt de depressie de kans om snel groter te worden.

Tijdelijke verlichting.
Het ergste is als mensen zeggen: 'het zit tussen je oren'.  Dan zegt iemand eigenlijk: ' Je moet gewoon positief denken'. Krijg je medicijnen aangeboden, dan is de kans groot dat je ze neemt, omdat je allang blij bent dat er eindelijk een oplossing wordt geboden. Veel mensen knappen op met antidepressiva, omdat het een officiële erkenning is: er is echt iets aan de hand! De erkenning is heel waardevol, en de medicijnen geven je tijdelijk verlichting.

 

Niet tussen je oren, maar in je hart!

De depressie verdwijnt niet vanzelf, die heeft een oor-zaak en de grote kunst is om daarnaar te luisteren. Niet naar wat er tussen je oren zit, maar naar wat je hart je ingeeft.
De oorzaak van depressie ligt in 3 aspecten van ons menszijn:
1. de levensweg
2. de emotionele herinneringen
3. lichamelijke tekorten en of vervuiling

Pak de oorzaken aan en je maakt een goede kans dat je depresssie zal afnemen.

ad1. Van je levensweg af zijn. De belangrijkste oorzaak is dat je niet op je weg zit. Je leeft je leven met weinig voldoening en elke dag is eigenlijk maar nutteloos. Wat doet het er eigenlijk toe? Je kunt je leven als oppervlakkig ervaren. De buitenkant lijkt mooi, maar van binnen huil je. Verduidelijk je missie.

ad2. Vast zitten aan je verleden. Wat je ook probeert, je zakt telkens weer terug in je 'oude ik'. Herinneringen uit je jeugd, angst om voor schut te staan, bang om fouten te maken, houden je in bedwang. Je durft geen stappen te zetten, of hoort bijvoorbaat al in je hoofd: 'dat lukt je toch niet'. Jij zal het nooit ver schoppen. Leer je basisboeften kennen en vervullen.

ad3. Lichamelijke tekorten en of vervuiling. Je lichaam is ongemerkt volgelopen met afval: vaccinaties, medicijnresten, ongezonde voeding, zware metalen, pesticiden, straling, etc. Je lichaam is in de loop van de jaren minder goed gaan functioneren en je vermogen om helder te denken is afgenomen. Door de vele afvalstoffen, kan je lichaam niet goed werken en krijg je tekorten, omdat de voeding niet goed wordt opgenomen. Tekort aan mineralen is vaak een oorzaak van depressie. Je wordt sneller moe, kunt niet helder nadenken en hebt minder veerkracht bij tegenslag. Doe een detox en vul aan met mineralen.
Vooral Magnesium helpt bij geestelijke en lichamelijke tekorten.

Volg een MIR-Methode: www.mirmethode.nl

 

Emotionele vrijheid

Het hebben van emoties is een natuurlijk onderdeel van het leven en iets waarmee we blij zouden moeten zijn. Het hebben van emotionele bagage is een ander verhaal. We zijn in het verleden allemaal wel eens gekwetst. Als de wonden uit het verleden ons blijven aankleven, creëren we een emotionele schuld die moeilijk af te lossen is: dat is onze emotionele bagage die wordt gecreëerd door vroegere ervaringen. Het is van cruciaal belang dat je je van dat dode gewicht bevrijdt, want je druk maken om het verleden blokkeert je deelname aan het heden.
Bijna iedereen die te veel eet, doet dat ten behoeve van een vroeger zelf (een ontmoedigd kind, een niet zo populaire tiener, een verlegen adolescent) dat niet meer bestaat. Om deze vroegere versies van jezelf uit te bannen, moet je de emotionele schuld aflossen. Dit is mogelijk zonder de pijn die veel mensen voelen als ze overwegen de confrontatie met hun ergste pijn aan te gaan. Het proces kan zich op natuurlijke wijze ontvouwen en als dat gebeurt, ervaar je opluchting en een golf van welbevinden.

Dit proces heet 'Emotionele vrijheid' en bestaat uit zeven stappen:

1. roep de herinnering aan een emotie op. Met je ogen dicht denk je terug aan een emotionele ervaring die ongemak veroorzaakt. Roep een duidelijk beeld van de omstandigheden op. Generaliseer niet, wees specifiek. Je roept een emotionele trigger op. Doe je ogen open en haal een paar keer diep adem.
2. voel de emotie in je lichaam. Voel waar deze emotionele herinnering in je lichaam vastzit.  Het terughalen van een verontrustende emotie roept pijn in de hart- en maagstreek op, een fysieke sensatie van gespannenheid, stijfheid, ongemak , keel - en hoofdpijn. Waar voel jij wat?  Een emotie is een gedachte die gekoppeld is aan een gewaarwording.
3. benoem je emotie. Geef je emotie nu een naam. Is het angst of boosheid, verdriet of wrok? Ontdek dat je je emoties eigenlijk nooit hebt benoemd. Alleen in vage termen van 'ik heb een slechte dag'! Als je meer specifiek bent, kun je veel gerichter aan de slag gaan met de emotionele bagage waarvan je jezelf wilt bevrijden.
4. verwoord de ervaring. Schrijf op wat er tijdens de betreffende ervaring met je gebeurde. Shrijf in detail op hoe je je voelde, wat andere mensen deden en hoe je na afloop reageerde. Beschrijf vervolgens de hele situatie vanuit het perspectief van de ander; Dit is moeilijker dan het beschrijven van de situatie vanuit je eigen perspectief maar houd vol; dit is een grote stap op weg naar het kwijtraken van je bagage uit het verleden.

Beschrijf daarna de situatie zoals een journalist dat zou doen, in de derde persoon. Hoe zou een objectieve waarnemer de gebeurtenis aan de lezers beschrijven? Let op de details. Beschrijf zo objectief en onpartijdig mogelijk. Deze stap kost meer tijd dan de vorige stappen. Je ontdekt dat je niet meer vastzit in je eigen gezichtspunt. Plotseling zie je met nieuwe ogen en een sterker gevoel van onthechting de situatie. Dit werkt bevrijdend.

5. deel de ervaring. Lees je drie beschrijvingen voor aan iemand anders. Vaak valt er dan te lachen om de hele situatie. Het vooruitzicht van emotionele bevrijding uit het verleden werkt zeer stimulerend. Werk samen met iemand die begrip voor je heeft en het beste met je voorheeft.
6. creëer een ritueel. Nu is het tijd om je pijnlijke ervaring officieel los te laten. Pak je schrijfsels erbij en laat ze letterlijk los. Dat doe je via een ritueel waarin je je verleden overdraagt aan het vuur of symbolisch aan de hogere macht die jij erkent: de kosmos. Voel je vrij om je eigen ritueel te bedenken.
Het ritueel is belangrijk omdat het een lijn trekt tussen je verleden en wie je nu bent. Als je je vroegere emotie volledig hebt verwoord, voelt het loslaten zeer bevredigend. Loslaten kost tijd en er is vaak meer dan één poging voor nodig omdat sommige gevoelens stevig vastzitten.

7. wees blij over wat je hebt bereikt. Vier dit moment van vrijheid. Allen of met anderen, zolang je je maar trots voelt over de stappen die je hebt gezet. Deze stap niet overslaan. Emoties kunnen je gevangen en geketend houden maar ze kunnen je ook bevrijden en je toekomst veranderen. 
Als je een emotie loslaat, is het net of je een bekende doodlopende weg verlaat. Je moet een nieuw pad in kaart brengen. Elke reis begint met een eerste stap. Het is aan jou om aan de reis te beginnen.