Startpagina

Fuck-it therapie

Deze nieuwe zelfhulptherapie heeft een spiritueel randje. De gedachte erachter grijpt terug op het taoïsme en de oude Indiase filosofie. Door af en toe 'fuck it' te roepen, lukt het je beter afstand te nemen en te luisteren wat je echt wilt.
Je bedoelt er in feite mee: hier wordt ik ongelukkig van, dit doet me pijn, maar zo belangrijk kan het niet zijn. Het zet de dingen weer in perspectief. De therapie is bedoeld voor mensen die eigenlijk te veel betrokken zijn. Mensen die te hard werken, veel piekeren en stress ervaren. Hun leven draait om zorgen voor anderen, maar ze raken uitgeput. Deze mensen die veel zorgen voor anderen, zetten zichzelf vaak op de laatste plaats. Ze willen wel leren om het anders te doen, maar zijn er ook bang voor om dit te veranderen. Ze denken dat ze niet aardig gevonden worden. Vertrouw jezelf. Je wordt echter en niet langer een slaaf van anderen. Onthou, wat goed is voor jou is spiritueel en het is niet tegen anderen. Zeg meer 'nee'. Zeg meer; 'dank je wel'.

Voor die mensen is het goed om 'fuck it' te zeggen, zodat ze wat meer afstand kunnen nemen. Ook voor mensen die zich voortdurend in moeten houden, die ongemotiveerd zijn geraakt, hun passie kwijt zijn en nergens meer om geven. 

In feite gaat deze therapie over luisteren naar jezelf en naar wat je werkelijk wilt in het leven. Maar het ontbrak je aan genoeg zelfvertrouwen.
Weet je wat?
Ga het gewoon doen!

 

 

Boeken:
'Fuck it'  John C. Parkin
the ultimate spiritual way

 'Fuck-it'   deel 1 & 2  John C. Parkin

www.f**kitlife.com
w
ww.fuckitlife.com/extras met o.a; 3 x een online therapy.

Balans hervinden

Uiteindelijk draait het vooral om luisteren naar jezelf.
Zie het als een weegschaal. Er is een plek die in evenwicht is, waar we luisteren naar onszelf en de situatie om ons heen, en daarnaar handelen.
We luisteren vaak naar anderen en kiezen werk of relaties waar we niet gelukkig van worden. Dan kan het heel interessant worden als je naar jezelf luistert.

Hoe voel ik me eigenlijk?
Waar ben ik mee bezig, in deze baan, in deze relatie?
Het gaat erom dat je jezelf toestemming geeft om ook naar jezelf te luisteren.
De toekomst is er nu.
Wil je eerst wachten tot je goed in je vel zit met het uitvoeren van je plannen, wil je eerst jaren werken om een doel te bereiken dat je jezelf hebt gesteld en dan gelukkig zijn?

Tips om te doen wat je graag wilt doen:
1. maak een lijst van dingen die je op dit moment graag doet.
2. maak een lijst van dingen die graag deed, maar niet meer doet.
3. maak een lijst van dingen die je graag wil gaan doen, maar nog nooit hebt gedaan.
4. maak een lijst van je aangename gevoelens
5. kijk naar die lijstjes, en begin te dromen over hoe je deze dingen mogelijk kunt maken.
6. ga ze uitvoeren
7. doe wat je niet wilt sneller of doe het niet langer. Zelfs als je niet weet wat de gevolgen zijn.
8. vertel jezelf dat je het verdient om te doen wat je leuk vindt om te doen.
9. maak de lijstjes niet te lang, zorg dat ze niet te ver in de toekomst liggen.
10. geef niet op!

 

Bevrijding

We zien onszelf als gevangenen die verlangen naar 'vrijheid'. Maar waarom zouden we willen ontsnappen? Als je vastzit in een situatie, in een manier van leven, in een manier van denken of in een religie die een deel van je gevoelens blokkeert, dan kan dat je uiteindelijk ziek maken.

We blokkeren onze energie, in het leven en in het lichaam. Deze therapie helpt je van je frustraties af. Vrij van diepe emotionele gebondenheid aan het verleden. Laat je niet verleiden om te blijven zitten. Als we krachtige verlangens onderdrukken of onze diepste pijn negeren vinden deze sterke krachten hoe dan ook een weg naar buiten. Streef daarom naar een nieuw perspectief. Herken het 'leermoment' in je leven. Het kan je bevrijden van de ketenen die je voor jezelf hebt gemaakt. 

Hoe is het leven daarbuiten? Door het besef van de buitenwereld begin je weer te dromen. Je gaat inzien dat het mogelijk is om vrij te zijn en te doen wat je wilt doen. Dat is een geweldig gevoel. Om een glimp van je toekomst te krijgen enkele suggesties: wat deed je als kind het liefst? Wat zou je doen als je nog een paar jaar te leven had? Denk aan iemand die 'fuck it' is, teken hem, schrijf haar eigenschappen op.

Hoe zou het zijn als je jezelf met al je verschillende kanten zou accepteren? Hoe zou het zijn om jezelf te aanvaarden, zelfs als er dingen fout gaan? Wat is het ergste wat je zou kunnen overkomen als je 'fuck-it' zou zeggen?

De muren in kaart brengen?
1. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en wil gehoord worden.  Vergeet elk deel van het verhaal dat niet past bij de hoge waardering die je van jezelf hebt. Zoals; je hebt weinig zelfvertrouwen, je bent negatief over jezelf en over het leven: maar het is altijd de schuld van de ander. Sluit het kort: Als je een verhaal te vertellen hebt, vertel het. Ji bent een belangrijk persoon. Sta voor datgene waar je in gelooft.

2. De meeste mensen leven niet in het heden. Ze zijn niet meegegroeid met de steeds wisselende omstandigheden  van het leven. Ze zitten vastgeketend aan het verhaal dat ze over zichzelf vertellen:
- hoe graag ze zouden worden gezien door anderen
- of wat ze denken dat het leven hen heeft toebedeeld
- of hoe ze zouden moeten zijn

Hun leven staat stil, het verandert niet. Bovendien verveel je de mensen als je steeds hetzelfde riedeltje laat horen. Je wilt dat er iets gebeurt, iets spannends. Liever de adrenaline van de angst dan de hel van 'verhaaltjesland'. Angst maakt passief, gespannen en argwanend. Niets kan je lijden verlichten, zorgen maken is je lot. Je kunt verslaafd zijn aan angst.  Kom uit je eigen 'bananenrepubliek'; je gebrek aan bewustzijn,  je imitaties, je perfectionisme, je gebrek aan verbeeldingskracht, haal alles uit jezelf en reik naar de sterren.

Ontwaken

Veel spirituele leiders hebben een 'fuck-it' (AHA-erlebnis) moment gehad. Een moment van ontwaken! Van inzicht. De essentie van deze therapie is dat er achter de continue strijd om het bestaan er ook humor is en lichtheid: het doet er niet zo veel toe, het komt wel goed.
Kortom, een moment waarop je je realiseert dat alles goed is.
Loslaten.
Hoe kunnen we zo veel van alles houden zonder dat we ons er te veel aan vastklampen?
Dat is wat je door moet krijgen. 
Dat is de bedoeling.
Hoe bereik je dat!
Relax, ontspan, oordeel niet en door 'bewustwording' en naarmate je meer begrijpt probeer je te ontspannen.
En terugvallen op die achtergrond van: 'het is goed'.

En het leven beloont je. Alles gaat veel beter als je er ontspannen mee omgaat.

Zoektocht.
Zeg ook 'fuck-it' tegen je zoektochten. Mensen willen spiritueel zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Je bent al spiritueel, dat ben je in essentie. Je bent energie en je maakt deel uit van dat Ene Zijn. Daar hoef je niets voor te doen. dat is er al.

Fuck-it therapie 2

1. Sta open
2. Ontspan je
3. Verander je perspectief
4. Stem je af
5. Vertrouw
6. Volg.

site:  www.thefxxkitlife.com
b
oeken:' Fuck it'  1 en 2   John Parkin
plaats alle zorgen in het juiste perspectief

'fuck it' spiritueel ?

Als we 'fuck it' zeggen tegen zaken waar we ons te druk om maken, is dat een 'spirituele daad'.
Het is de perfecte westerse uitdrukking voor oosters
gedachtegoed om los te laten, op te geven en te relaxen in plaats van ons vast te klampen aan zaken en uitkomsten. 
Wat betekent 'spiritueel' eigenlijk? Je kunt het definiëren als het niet-materiële; het niet gevormde. Spiritueel betekent ook dat je in contact bent met je spirit en dan kom je automatisch in contact met de de spirit van iedereen. En als je dat bent ben je één met de kracht van de natuur,dan  ben je creatief met respect voor wie je bent.


Toch kunnen we ook spirituele gevoelens ervaren bij alledaagse materiële zaken. Zodra we er echter afhankelijk van zijn, we niet meer los kunnen laten of diep ontspannen, staan we niet open voor het spirituele. Onze ontvankelijkheid beperkt zich tot het gewone. Zeg 'Fuck it' tegen zaken die je spanning en onafhankelijkheid bezorgen. Alle religies, filosofen en spirituele disciplines beloven je één ding: vrijheid. We zijn gehecht geraakt aan dingen die nu onze vrijheid beperken.

We leven vaak alsof we in een gevangenis zitten. Om je vrij te voelen, moet je kunnen zeggen wat je denkt, jezelf zijn en krachten aanboren die in jezelf zijn. De zin die jij  aan de samenleving en aan je leven hebt gegeven kan een gevangenis worden. De gevangenis van zin en betekenis, van gedachten, van emotie... Dingen moeten een doel hebben, betekenis of een in een groter verband staan. Maar geen van de dingen die we betekenis geven is blijvend.

Waar draait het om?
We vergeten het heden; het wonder van het leven. Het leven is dynamisch.  Het leven dat goed doet waar het goed in is: onvoorspelbaar zijn. Zeg daarom nee tegen vastgepinde verwachtingen. Stel doelen, maar laat ze geen blok aan je been worden. Zeg nee tegen de gevangenis van gedachten. Ze kunnen je gek maken. Alles is begonnen met een gedachte en dat gaat steeds door.

Wat is er verder nog behalve onze gedachten? Ons hart en onze emoties. Veel mensen zitten vast in hun hoofd. Werk met je hart: open je, laat meer emoties toe en uit meer gevoelens. Om je vrijer te voelen. Als je leven geheel beheerst wordt door emoties zit je gevangen in de emotie. Misschien vat je alles te persoonlijk op. 

Spirituele gevangenis.
Wat zijn de valkuilen in de huidige 'schep-snoep-spiritualiteit':
- als je er aan gaat hechten,
- dat één ding het ultieme antwoord is,
- als je nieuwe rangordes creëert.

We blijven dualistische wezens die onderscheid willen blijven maken, dingen uit elkaar willen halen. Let op; gevangenissen zijn veilig. We zoeken houvast  als we in aanraking komen met moeilijkheden. Speel met het idee om 'fuck-it' te zeggen tegen het vasthouden aan het model dat je koestert, vooral als het 'veilig' voelt. Zoek in plaats daarvan naar iets wat 'echt' voelt, elk moment weer. Accepteer dat je niet weet, blijf nieuwsgierig. Leg je het vast dan ontsnapt het aan je. Stel vragen, leef in verwondering.

Gewoontes doorbreken met 'fuck'it'

Zoeken naar houvast is heel gewoon. Het is natuurlijk om een model te zoeken dat lijkt te werken en er aan vast te houden. We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Ons neurale netwerk werkt zo. Als deze neurale paden vaste vorm krijgen is het erg onwaarschijnlijk dat je in éénzelfde situatie op een andere manier zult reageren dan je gewend bent. De 'fuck'it' therapie is een bewuste poging om met deze gewoonte te breken. We kiezen dezelfde stimuli op basis van programma's in ons hoofd. Slechts een klein deel daarvan ben je je bewust. Je brein filtert de inkomende gegevens op basis van modellen van wat je eerder hebt meegemaakt. Waarschijnlijk zul je de dingen die niet bij die ervaringsmodellen passen niet eens opmerken.

Iets ongewoons wordt niet eens door ons opgemerkt! We leggen modellen vast. We bestendigen ons netwerk van neurale paden en creëren gewoonten die uitgroeien tot gevangenissen. Een bewuste poging om te breken met deze gewoonten is onderdeel van de 'fuck-it' therapie o.a door nieuwe waarnemingsgewoonten te trainen.

Deze therapie gebruik je om de gereserveerde houding, die we van nature hebben, te transformeren in een meer open houding, die ook natuurlijk kan zijn. Een gevangenis kent regels en voorschriften. We fantaseren over vrijheid. (films gaan er vaak over) Waarom dragen we ketenen als vrijheid zo'n veel voorkomende en sterke fantasie is.

We houden van een geregeld leven. We zijn bang voor een leven zonder orde. We maken een instituut van onszelf. We zijn afhankelijk van status, routine, familie, steun van vrienden, een economisch netwerk. Confronteer jezelf met de waarheid(van je vrije gedachten) en ontdek dat het niet zo gemakkelijk is. Hoe meer je je alternatieve fantasieleven idealiseert des te verder het eigenlijke van je afstaat. Je blijft in de gevangenis omdat je heimelijk bang bent om te leven zonder regels en voorschriften. 

Neem afscheid van onbereikbare fantasieën en ga werken aan datgene wat je wel echt wilt doen en hoe je dat kan gaan doen. Maar bedenk dit: 'wil je het zelf', want de kans wordt je niet geboden!

Alles om ons heen wil ons ervan overtuigen dat het leven in de gevangenis, die we voor onszelf hebben ingericht, de enige manier is om te leven. We moeten dus door muren heen kijken. Onzichtbare muren opgeworpen door ons bewustzijn.
Reizen helpt om jezelf te zuiveren van het hypnotische en geestdodende effect van een 'verkeerd' soort acceptatie.

Draaideurcriminelen en vrijheid.
We lijken niet in staat om een manier te vinden om te ontsnappen en vrij te zijn. Veelal vallen we weer terug  in oude patronen, baantjes etc. Dat lijkt op levenslang versus verlichting. Om echt vrij te zijn moet je eerst ontwaken waarbij je inziet dat de werkelijkheid een droom is waarin je gevangen zit. De ware werkelijkheid is een of andere 'verlichte' vorm van bewustzijn. Het tegendeel is ook waar alle mensen zijn vrij; we zien het alleen niet. We zien onszelf als gevangene die verlangen naar 'vrijheid'.

Hoe fuck je de it's?

Iedereen heeft een verhaal. Sommigen een goed verhaal, anderen een beroerd verhaal. Je hecht je aan je verhaal. Je kunt een verhaal op velerlei manier vertellen. De media zijn niet geïnteresseerd in een gewoon verhaal.
Hoe verander je zelfbewustzijn in relatie tot anderen?
Wat is je echte verhaal? Het zich ontwikkelende verhaal dat LEVEN heet. Ik ben niet mijn verhaal. Je valt niet samen met je verhaal. De wereld wil een consistent verhaal. Zeg' fuck-it' als één van je it's (blokkades)jouw verhaal is geworden. Een blokkade is niet weten wat je wil. Werk eraan. We willen allemaal perfect zijn, speciaal zijn, maar de werkelijkheid is dat we dat niet zijn. We zijn altijd minder dan we zouden willen zijn. Stop met pogingen normaal te zijn, een volmaakt lichaam te krijgen of een perfecte ziel. Breek door de muur van de angst heen. Je gaat een keer dood. Kijk je angsten in de ogen. Zeg 'fuck-it' tegen geïnternaliseerde stemmen van je ouders b.v, vertrouw op andere stemmen. Blijf niet langer vastgeketend aan het verhaal dat je graag over jezelf verteld. Het impliceert  hoe je graag gezien zou willen worden door anderen, of wat ze zouden moeten  denken over je of hoe het leven zou moeten zijn. Het leven staat niet stil, het verandert.

Do not worry!
Maak je niet zo druk, stop met vechten, het doet er allemaal niet zo veel toe in het grote geheel. Trek je wat minder aan van wat anderen denken. Het verhindert je te doen wat je wil doen.

Wees jezelf; spreek je uit. Wees helder en duidelijk naar andere mensen. Soms moet je mensen teleurstellen. Daar voel je je schuldig over maar later begrijp je waarom het nodig was.
Volg je eigen pad. We moeten onszelf zijn om te overleven
De beste dingen in het leven zijn gratis.