Startpagina

Lichtheid van de ziel

Spiritueel bewustzijn.
Nadat elke hunkering is bevredigd; is er nog steeds een spiritueel verlangen in je aanwezig. De sleutel ligt in inspiratie. Als je je geïnspireerd voelt, zorg je voor bezieling. Als je bezield bent, voel je je geïnspireerd. 
Spiritualiteit is zelfbewustzijn. Dit onderwijst elke wijsheidsleer. Leer bewustzijnsvaardigheden aan. Bij spiritualiteit gaat het erom opnieuw in verbinding te treden met wie je werkelijk bent. Als je dat eenmaal ziet zie je jezelf nooit meer als iets anders. Er wordt een nieuw zelf onthuld. Dit zelf is perfect en heeft geen gebrek aan liefde, schoonheid en wijsheid. Bewustzijn kan je leven verbeteren, maar het is geen hulpmiddel, het is je essentie. Een meer omvattender blik in jezelf. Op grof niveau zijn het je zintuigen die dit regelen en je subtiele niveau is gericht op je innerlijk.

Spiritualiteit is hier en nu.
De re
st van je leven is een reis van huidige momenten. Je bent volledig aanwezig of je bent niet volledig aanwezig door blokkades. Je zit vast in een mentale nevel.
De voordelen van bewustzijn:
* Je geest wil vooruitgang. Als evolutie eenmaal begint, verhoogt ze haar tempo.
* Bewustzijn breidt zich van nature uit. De weg van verlangen wordt gevoed door meer te willen.
* Hoe beter je jezelf kent hoe mooier je leven wordt.
* Positieve intenties worden sterker ondersteund dan negatieve intenties.
* Individueel bewustzijn is verbonden met een hoger bewustzijn en geeft het gevoel onderdeel te zijn van een hoger doel.
* Spiritualiteit is alleen maar nuttig als je er een echte verandering mee kunt creëren.

Aandacht.
Aandacht is gericht bewustzijn. Blijf bij jezelf. Richt je aandacht op je hart. Je hebt de intentie je verlangen te vervullen. Ervaar je gemengde emoties, dan is je intentie niet meer helder. Ook vage intenties maken je leven niet lichter. Denken dat je niet verdient wat je wil, niet echt weten wat je wilt, septisch m.b.t de gewenste resultaten, gemengde gevoelens en innerlijke conflicten zijn verwarrende boodschappen. Bewustzijn laat zich graag richten als het verheugd is. Richt je aandacht op de dingen die je in je spirituele leven aanspreken. Je ontspant en je hebt innerlijke rust.
Schrijf je levensverhaal en creeër je welzijn.

Licht(er) leven

Licht leven, hoe doe je dat?
Licht leven omvat ondermeer het erkennen van mijn gevoelens. De kunst is al je gevoelens te voelen, maar ze vrij naar keuze te uiten.

Introspectie

Geen mens is het vreemd: wat anderen innerlijk in ons teweegbrengen zegt heel veel , nee alles over mijzelf. Hoe ik daar vervolgens op reageer laat mijn zwakheden of juist mijn kracht zien.
Iedereen wil het laatste, maar daar zijn we niet altijd goed in. Je laat je alsnog meeslepen door de emoties van een ander die op jouw geprojecteerd worden en geeft de ander geen kans om uit te leggen wat hij of zij bedoelt, maar schiet direct in de verdediging.

Want ik zit zelf nog met oud zeer en de ander weet mijn zwakke plek te raken met een 'fijnzinnigheid' van 7 of heviger op de schaal van Richter. Aan mij steeds weer de keuze: wat doe ik met mijn innerlijke geweld? Geef ik andere mensen de schuld van mijn pijn of doe ik er iets mee, zodat ik van mijn pijn verlost kan raken?

Soms blijft het voorval door je hoofd spoken. En dat is het teken dat je er nog iets mee moet.

Spoedcursus: 'De anderen'.

'De Hel, dat zijn de anderen'.
J.P.Sartre

Bij vragen, opmerkingen of verwijten waar je je geen raad mee weet, of ze nu veroorzaakt worden door een vreemde of door je lief, maak gebruik van de volgende mogelijkheden:

* Eerlijk zijn: 'Ik weet niet zo goed wat ik nu moet zeggen. Je overrompelt me met je opmerking en ik snap niet waar deze vandaan komt'.
* De bal terugkaatsen: 'Hoe bedoel je dat precies,'
* Begrip tonen: ' Is er misschien iets aan de hand waardoor je me dit op deze manier vertelt?'
* Uitstellen: Je bedankt  de ander voor de vraag of opmerking en geeft aan dat je er op een later moment op wilt terugkomen.
* De 'wowfactor': 'Wow, die zag ik niet aankomen!'
Dit is een perfecte uitroep wanneer mensen in je eigen kring je met een scherpe opmerking overrompelen. Deze uitroep relativeert en geeft tijd om te beslissen of je wel of niet verder op de opmerking in wilt gaan.
* Erkennen: 'Sorry, je hebt helemaal gelijk.'
* Het SOS-middel. Je zwijgt, glimlacht en gaat verder.