Startpagina

Breinwerk

Je brein is betrokken bij alles wat je doet: hoe je denkt, wat je voelt, hoe je je gedraagt en hoe goed je met anderen kunt omgaan. Het is het orgaan dat je persoonlijkheid bepaalt, je karakter, je intelligentie en elke beslissing die je neemt.

Met een gezonder brein ben je gelukkiger, fysiek gezonder, welvarender, wijzer en neem je betere beslissingen. Wat bijdraagt tot succes en levensduur. 
Wanneer het brein om welke reden ook niet gezond is - bijvoorbeeld door een verwonding of een emotioneel trauma - zijn wij treurig, ziek, arm, minder wijs en minder succesvol. Een schade kan het brein verstoren, maar ook negatief denken en slechte programmering in het verleden kunnen het brein beïnvloeden.

De hardware- en de software van het brein kunnen een nieuwe geestesgesteldheid bereiken. De hardware, het feitelijke fysieke functioneren van het brein, staat niet los van de software, van het onafgebroken programmeren en herzien dat ons hele leven plaatsvindt. Ze hebben veel invloed op elkaar.

We hebben allemaal wel een of ander trauma in ons leven ervaren. Het opruimen van die ervaringen die deel geworden zijn van de hersenstructuur kan ongelooflijk helend zijn. Naast het aanleren van gewoonten die goed zijn voor het brein, zoals gezond eten, lichaamsbeweging en bepaalde voedingsstoffen hebben je gedachten ook een sterk helende invloed op je brein of ze kunnen tegen je werken.

Een beter leven

Nieuw onderzoek naar het brein en het lichaam, de psyche en het bewustzijn - een kwantumsprong in ons begrip van de fysica - duidt er op dat er steeds meer mogelijkheden zijn om ons ware potentieel te verwezenlijken. De kwaliteit van leven verandert als je je denken echt verandert.

'Spontane remissies' van gezondheidsproblemen vinden plaats na een innerlijke reis waarin de psychische elementen onder ogen worden gezien en fysieke veranderingen tot gevolg hebben.

Oude psychische en emotionele wonden helen, onoplosbare problemen oplossen, nieuwe mogelijkheden aanleren. Het is mogelijk. Ingrijpende veranderingen zijn mogelijk als je de moeite neemt om je innerlijke wereld van gedachten en gevoelens te veranderen. 
Want gedachten zijn de taal van het brein en gevoelens de taal van het lichaam.

Er is moed voor nodig om over ons leven na te denken, oude zaken los te laten, ongebruikelijke dingen te doen, en die te herhalen totdat ons brein een upgrade heeft bereikt. Met als doel: een beter leven.

 

Verandering als keus in plaats van als reactie

Het ligt in onze aard om ons tot het uiterste tegen verandering te verzetten. Tot het zo slecht gaat dat we wel moeten. We wachten(niet bewust) op een crisis, een trauma, een verlies, een ziekte of een tragedie voordat we ertoe komen te onderzoeken wie we zijn, wat we doen, hoe we leven, wat we voelen en wat we geloven en weten, voordat we echt verandering willen.

We kunnen leren en veranderen in een staat van pijn en lijden, of we kunnen veranderen in een staat van vreugde en inspiratie. De meeste mensen doen het eerste. Om het laatste te doen moeten we  ons erop voorbereiden dat verandering gepaard zal gaan met onbehagen, ongemak en een breuk met de voorspelbare sleur en een periode van onwetendheid. Maar het is de moeite waard.

Het doorbreken van de gewoonte jezelf te zijn

Zolang we vertrouwde gevoelens als barometer gebruiken, als feedback voor onze pogingen om te veranderen, zullen we onszelf altijd een gebrek aan grootheid aanpraten. We zullen nooit groter kunnen denken dan onze interne omgeving. We zullen nooit een andere wereld van mogelijke uitkomsten zien dan de negatieve in ons verleden. Zoveel macht hebben onze gedachten en gevoelens over ons.

Een volgende stap in het doorbreken van de gewoonte onszelf te zijn is begrijpen hoe belangrijk het is om geest en lichaam te laten samenwerken en het chemische continuüm van onze schuldige, beschaamde, boze, depressieve zijnstoestand te doorbreken. Het is niet makkelijk weerstand te bieden aan de eis van het lichaam om die ongezonde orde te herstellen, maar hulp is slechts een gedachte weg.

Voor echte verandering is het nodig een emotie die deel is van je persoonlijkheid te 'dememoriseren' en het lichaam vervolgens opnieuw te conditioneren voor een nieuwe geest. We voelen onszelf algauw machteloos als we ons realiseren dat de chemie van onze emoties ons lichaam heeft gewend aan een zijnstoestand die maar al te vaak een product is van boosheid, jaloezie, wrok, droefheid enzovoort. Die programma's, die geneigdheden, zijn immers begraven in ons onderbewustzijn. Het goede nieuws is dat we ons bewust kunnen worden van die neiging. Om je persoonlijkheid te veranderen, moet je je zijnstoestand veranderen, die nauw verbonden is met gevoelens die je hebt gememoriseerd. Net als negatieve emoties kunnen ook positieve worden ingebed in het besturingssysteem van je onderbewustzijn.