Fysieke, mentale en spirituele gezondheidtips

De 4-4-4 methode bij stress

De meeste dagelijkse stress is vooral een product van de geest en wordt niet veroorzaakt door een stressvolle buitenwereld. Langzaam en diep ademhalen biedt al verlichting.
Probeer de 4-4-4 methode: vier tellen inademen, vier tellen vasthouden, en vier tellen uitademen, en doe dat minstens drie keer achter elkaar.
Nog een tip: wees oplossingsgericht in plaats van probleemgericht. Breng structuur aan in je gedachten, wees methodisch en redelijk, ontdoe je van nutteloze emoties en spinsels.

En tenslotte: kies voor eenvoud, praat minder, koop minder, eet minder. Stress minder.

Spierkrampen: meerdere oorzaken

Beslissingskramp: Je staat voor een beslissing. Het is misschien niet bewust, maar je leven begint een wending te nemen waar je tegenaan zit te hikken. Het geeft je onbewust angst. 
'Hoe moet dat straks?' De Niermeridiaan raakt verstoord wanneer je angst voelt. Het beginpunt van de niermeridiaan raakt verstoord wanneer je angst voelt. Het beginpunt van de niermeridiaan zit onder beide voeten, midden onder je voorvoet. Heb je angst, dan kun je kramp krijgen in je voet(en). Heb je veel onzekerheid, dan kun je kramp in je kuit krijgen, waar de Blaasmeridiaan loopt.

Overmatige denkstress: Je hebt teveel stress bij het werk. Veel denken, weinig bewegen. Je spieren krijgen voortdurend het signaal:' Vluchten!' 'Vechten!' De electriciteit in je spieren is daardoor over-actief. Je gunt je spieren geen tijd om dat 'uit te leven', want je werkt maar door, door, door. De zenuwcellen in je spieren staan dan onder hoogspanning en geven voortdurend signalen af. Je spieren gaan teveel en te vaak samentrekken achter elkaar, geen ontspanning meer. Duurt dit te lang: kramp. En het liefst 's nachts als je eindelijk ontspant. In het verleden, in het ouderlijk gezin kom je situaties tegen waar je als kind niet tegen opgewassen bent. Dit geeft een gevoel van 'vluchten'. Haal jezelf  uit dit  systeem en sta sterker.

iHappiness: supertasken- en multitasken

De ironie van onze tijd is dat we zo druk zijn met digitaal verbonden zijn, dat we soms vergeten dat we ook nog een echt leven hebben. We zijn veel met dingen buiten onszelf bezig in plaats van met onszelf.

Bij deze een pleidooi voor een zinvol gebruik van alle digitale mogelijkheden. Goede technologische ontwikkelingen geven ons uiteindelijk namelijk meer vrije tijd en maken ons leven makkelijker in plaats van ingewikkelder. En dat maakt ons gelukkiger!

Geluk is de dagelijkse ervaring van een betekenisvol leven. Maar hoe bereik je dit.
Er zijn drie voorwaarden: doe aan zelfonderzoek, besteed je tijd aan de juiste dingen en doe dagelijks aan lichaamsbeweging zoals sport of yoga. Hiermee wint het leven aan betekenis.
Tijd voor verandering!

Gedragsflexibiliteit

Flexibiliteit van gedrag vereist leren omgaan met je emoties.  Hoe krijg je vat op het dagelijks leven en de wereld om je heen en op hoe je denkt en hoe je voelt. Wat bezielt je?
Je gaat actie ondernemen om je leven vorm te geven. Je gaat de hardnekkige gedragspatronen die je leerde en vervolgens blijft herhalen omzetten in een nieuwe context.

Verander je ervaringskaart!
Hoe verander je je gedrag zodat je krijgt wat je wil? Inzicht wordt altijd voorafgegaan door verwarring.
- wees nieuwsgierig en leer dat verwarring goed voor je is.
- stel je open op
- leer je te concentreren op wat je wél wilt en je behaalt positieve resultaten
- falen bestaat niet, er is alleen feedback op de gebeurtenis en je handelen. Leer daarvan.
- als wat je doet niet werkt, doe dan iets anders
- bedenk dat je zelf gekozen hebt om veranderingen in je leven aan te brengen
- het kost minder energie om jezelf te veranderen dan dat iemand anders zich aan jouw idealen aanpast
Dus verander van tactiek in plaats van tijd te verspillen met klagen over je noodlot

Brein- of medicijngebruik

Je kunt de fysiologie van je lichaam veranderen, door je instelling te veranderen. Ongezonde gedachten dragen bij aan het ontstaan van aandoeningen, zowel mentale en als fysieke. Spanningen, emoties en besluiten die je ooit onbewust hebt genomen, zetten zich vast in je lichaam. Van teveel stress die te lang duurt, wordt je vroeg of laat ziek. Het geeft nu aan dat er iets mis is, dat je de verkeerde kant op gaat.

Vraag jezelf wat je zélf nodig hebt om beter te worden. Vaak zijn werk, relaties ed de oorzaak van stress. Ga de confrontatie aan met de oorzaken(niet makkelijk). Bouw in je dag iets in wat je ontspanningsrespons in actie zet. Als het een glimlach op je lippen tovert, is het goed voor je gezondheid.

Epigenetica: onze genen zijn in feite  veranderlijk en flexibel en ze worden beïnvloed door onze omgeving. Verander je gedachten, verander je gedrag en verander je biochemie.

Besef dat je de macht hebt om je lichaam te genezen, alleen maar door te veranderen hoe je geest denkt en voelt. Je kunt de macht uit handen geven of verantwoordelijkheid nemen.

Train je zelfdialoog

Het stemmetje in je hoofd, waaonder de interne criticus, kan behoorlijk toeslaan en jezelf ontmoedigen. Welke verhaal vertel je jezelf dagelijks? Geeft het je kracht, of haalt het je naar beneden, waardoor je klein blijft? Installeer een alarmlicht als je bij jezelf merkt dat het stemmetje zegt dat je iets niet kunt of dat je een loser bent. Probeer na te gaan of je ertegenin kunt gaan met tegenargumenten. Is er echt bewijs voor? Is dit bewijs waterdicht? Alleen ertegenin gaan is meestal niet voldoende. Probeer ook om daarnaast iets positiefs over jezelf te formuleren of neer te zetten in de wereld.

Moeheid en begrenzing van energetische vervuiling

Moeheid is het meest algemeen voorkomende probleem bij energetische vervuiling. Dat kan een beetje moe zijn tot je helemaal uitgewrongen voelen. Het is een ander soort moeheid dan wanneer je flink in de tuin hebt gewerkt, dat is eerder fris moe.
De moeheid die het gevolg is van energetische vervuiling voelt meer als helemaal gevloerd zijn. Het bijzondere is dat als mensen zich energetisch weer loskoppelen van de lagere trilling waarmee ze op dat moment verbonden zijn, de moeheid snel verdwijnt. Meestal voelt iemand zich dan binnen enkele minuten weer helemaal fris. Daaruit kun je ook opmaken dat het niet om een medische klacht gaat (lage suikerspiegel, te weinig rode bloedcellen of te weinig vit B12).

Ruimtes
Sommige vergader- en therapieruimtes voelen onaangenaam aan. Allerlei emoties zijn vrij gekomen en deze vormen energievelden die voor een deel blijven hangen in de ruimte waar ze zijn geuit. Mensen die zich sociaal-emotioneel een slachtoffer voelen dragen een zware energie bij zich. Als ze gaan 'klagen en zeuren' wordt die lading actief én uitvergroot. De lading kleeft aan de muren, de vloer, het meubilair, enzovoort. Dat veroorzaakt een verlammende, doodslaande energie in een ruimte.

Ben je in staat om deze(slachtoffer)- houding te stoppen en haar naar 'verantwoordelijkheid' te brengen, dan zou de ruimte niet of weinig vervuild hebben aangevoeld. De sleutel zit dus in verantwoordelijkheid nemen. Dat creëert een fris veld!

Scannen
Sommige mensen hebben een sterk disharmonische uitstraling. Bij belangrijke besprekingen gebeurt er van alles op energetisch niveau. Ben je daar gevoelig voor dan pak je dat direct op. Scan je met je energetisch systeem heel actief de mensen in je omgeving dan neem je ook de ladingen van anderen in je op. En je systeem raakt volledig overbelast.

Stop!
Als je de lading buiten je kunt houden, blijf je als persoon staan; je blijft overeind, je 'ik-kracht' is sterk genoeg om je eigenheid volledig intact te houden. Als je overspoeld wordt door de lading van de ander, dan ga je onderuit, je 'ik-kracht' schiet tekort. Hoe groter de lading, of hoe meer deze als bedreigend wordt ervaren, des te verder trek je je als  persoon terug. Mensen verwoorden dit als volgt: 'op zo'n moment ben ik heel ergens anders'.

Als mensen leren zich energetisch te begrenzen betekent dat hun breekpunt opschuift. Ze kunnen meer buiten zich houden en dat kost minder moeite. En minder moeheid en hoofdpijn.