Mineralen

Voedingsadviezen.

"Onwetendheid en gebrek aan kennis over wat ons lichaam nodig heeft is vaak de oorzaak als we ziek worden". Geneesmiddelen (of het vertrouwen daarin) kunnen onze gezondheid niet teruggeven. We moeten terug naar een leven in harmonie met de natuur. Een ongezonde levensstijl en ongezonde voeding is vaak aanleiding voor ziekte.

Leefregels:
1.Je bent wat je eet. Eten moet plezierig zijn en gezond. Eet zoveel mogelijk biologisch en vers.
2. Zorg voor zo natuurlijk mogelijke voeding, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Goede vetten, oliën en vis, rijk aan omega-vetzuren.
3. Eet langzaam en kauw het voedsel goed. Neem lichte maaltijden in de avond.
4. Voedsel moet vers zijnen goed worden klaargemaakt om waardevole voedingsstoffen te behouden. Vermijd kant en klaarmaaltijden.
5. Maak na het eten een wandeling. Dit bevordert de doorbloeding en de spijsvertering.
6. Kies regelmatig voor een vastendag. Dit is bevordelijk voor de darmflora.
7. Drink weinig koffie en alcohol. Vermijd nicotine. deze stoffen werken irriterend op maag en darmen.
8. Gebruik niet teveel zout. Breng maaltijden op smaak met kruiden, kiemen, knoflook, citroensap ed.
9. Eet matig en eet niet wanneer je geen trek hebt.
10. Probeer minder vlees te eten. En veel rauwkost.

Buddha hand groente

Literatuur

'Detox'    Roy Martina

'Feel Good Food '    Patty Harpenau
recepten voor het leven

'De zuivere keuken'     Louisa J. Walters
recepten om te ontgiften

'The fooddoctor'    Vicki Edgson en Ian Marber
gezond eten voor lichaam en geest

'Sapvasten en ontgifting'   Steve Meyerowitz
Handleiding voor het houden van sapkuren

'The truth about food '  Jill-Fullerton-Smith
eerlijk over eten

'Ayurveda en voeding'  Vaidya Etienne Premdani

'Gezond met Ayurveda'   Anil Kumar Mehta

'Het ABC van Ayurveda'   Anil Kumar Mehta

'Het fit met voeding'  kookboek Geert Schuitemaker

'Mindful eten'  Jan Chozen Bays
een gezonde en vreugdevolle relatie met voedsel

'Honger naar geweld'  Geert Schuitemaker
- voeding de vergeten factor

'Waarom eet je te veel?'  Deepak Chopra

Cursus Orthomoleculaire voedingsleer
Ortho Communications & Science, Gendringen.


Drink je fit

Wat je drinkt kan je vitaliteit verhogen of verlagen. De meeste mensen drinken puur uit gewoonte hun hele leven lang hetzelfde. Ook vaak in dezelfde routine.
We staan er nooit bij stil of het wel of niet goed voor ons is.
Wordt je bewust van wat je drinkt en hoe je je fitter kunt gaan voelen.

Vruchtensappen.
Het veel drinken van vruchtensappen is niet gezond. Het veel drinken van vruchtensappen kan een laag bloedsuikergehalte veroorzaken. En kan leiden tot schimmelvorming in de darmen.

Water.
Zuiver water staat op de eerste plaats. Helaas beschikt niet iedereen over zuiver bronwater. Er zitten  veel chemische toevoegingen in het water. 

Thee.
Groene, rooibos en kruidenthee.Na water is groene thee het beste om te drinken.Onderzoek in Japan heeft aangetoond dat in die gebieden , waar veel groene thee wordt gedronken, relatief minder maagkanker voorkomt.
Groene thee heeft sterke anti-bacteriële eigenschappen.
Rooibosthee bevat veel mineralen zoals ijzer, mangaan, kalium, calcium, zink, fluor, natrium en magnesium.
Deze mineralen zijn onmisbaar voor ons lichamelijk en geestelijk welbevinden. Rooibosthee heeft een een kalmerende werking, is goed voor de spijsvertering en stimuleert de nierwerking. Het is een prima dorstlesser; warm of koud gedronken.
Kruidentheeën bestaan in talloze variaties. Kijk in de Groene winkels naar de diverse eigenschappen.

Hormoondieet.

Tien regels.
1. Eet zoals de natuur voedsel heeft bedoeld. Kies producten die niet of nauwelijks zijn bewerkt.
2. Eet zo min mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten(zoals in witbrood, pasta, rijst, meel, koekjes, snoep, etc) Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat je te veel gaat eten. Van helemaal geen koolhydraten eten, gaat de schildklier trager werken, waardoor je weer aankomt.
3. Eet voldoende eiwitten en vet, maar vermijd transvetten en geoxideerde vetten( koekjes, frituur, margarines).
4. Eet zo weinig mogelijk tarwe- en zuivelproducten, zoals brood, deeg, pasta en melkproducten. Vrijwel iedereen heeft lichte tot zware intoleranties voor deze stoffen(gluten) en de darm kan hierdoor worden aangetast. Ook kunnen brood en tarwe licht verslavend zijn, omdat er bij slechte vertering opiumachtige stoffen kunnen ontstaan.
5. Beperk de alcoholconsumptie tot maximaal één glas per dag;
6. Eet vezelrijke voeding zoals groenten, glutenvrije granen, peulvruchten, fruit, zaden en noten.
7. Vermijd kunstmatige toevoegingen zoals chemische E-nummers en let daarbij vooral op aspartaam en E621.
8. Bereid voedsel met eerbied. Kook groente kort, bak het vlees niet te heet, bewaar voeding niet te lang en eet zo vers mogelijk.
9. Drink voldoende water, maar overdrijf het niet.
10. Drink weinig koffie en thee. veel mensen hebben te veel stress en een lichaam dat om rust vraagt. Pepstoffen leveren een schijnenergie en verergeren de oorzaak van het moe zijn.

meer lezen: www.dehormoonfactor.nl

Noten op het menu.

Noten zijn een rijke bron van eiwitten, antioxidanten, vitaminen, essentiële vetten en mineralen en daarom onmisbaar in een vegetarisch menu.
Wat voor voedzaams zit er in welke noot?
Alle noten bevatten eiwitten en veel onverzadigdd vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en zo helpen hart-en vaatziekten te voorkomen.

De macadamia bevat relatief het meeste van deze vetten- net zoveel als olijfolie.
De amandel bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en Vitamine E. het magnesium in deze noot is goed voor sterke botten.
Hazelnoten zijn een rijke bron van Vitamine E.
Walnoten hebben hoge concentratie aan omega-3 vetzuren, essentiële vetten die belangrijk zijn voor het immuun- en hormoonsysteem, bloedvaten en zenuwstelsel.
Pecannoten zijn bronnen van zink en Vitamine B1, goed voor het zenuwstelsel.
Pistachenoten zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor sterke botten en tanden.
Een pinda is geen noot, maar een peulvrucht. Hij bevat grote hoeveelheden vitamine B3, Vitamine E en zink.

Rauw voedsel

Naast Slowfood nu Rawfood.

3 uitstekende websites met alle informatie over rauw voedsel:
www.rauwvoedsel.nl
www.superfood.nl
www.unlimitedhealth.nl (winkel in Amsterdam)

De planteneter

In het boek 'Ik ben een planteneter- net als jij' zet de schrijver Boele Ytsma met grote kennis van zaken het belang van planten eten uiteen. Een eye-opener!

In dit boek gaat niet om geheime stofjes of ingewikkelde voedselcombinaties. het is veel simpeler. Groente, fruit, granen en peulvruchten is het voedsel waarvoor we gemaakt zijn. We worden ziek van voedsel dat niet in ons lijf hoort- en we worden weer gezond  als we eten wat bij ons past. Inderdaad: als voeding de oorzaak van ziekte is, dan is het ook de oplossing.

Wil je meer energie krijgen? 
Wil je je sportprestaties verbeteren?
Wil je af van je pijnklachten?
Wil je je kans op welvaartsziekten ingrijpend verkleinen en gezond oud worden?

Dit boek neemt je mee op een spannende tocht naar een nieuwe levensstijl van gezondheid, energie en passie voor het leven. Een levensstijl die je lichaam sterk en vitaal maakt en tegelijk een oplossing biedt voor grote problemen van deze tijd; dierenwelzijn, klimaat en voedselschaarste. Jouw dagelijkse voedselkeuzes kunnen jouzelf én de wereld echt beter maken.

Over-eten; de mind-body oplossing.

Bewustzijn en afvallen. Waarom eet je teveel? Je eet teveel omdat je je niet bewust bent. Stop ermee dingen onbewust te doen. Maar hoe wijzig je je ingebakken  zelfdestructieve gedrag? Waarvan ben je je niet bewust?
* onbewust eten
* controleverlies over je eetlust
* kiezen voor steeds grotere porties
* eten om emotionele redenen
* tijdsdruk
Al deze obstakels vinden hun oorsprong in de geest. Het lichaam is een fysieke weerspiegeling van de keuzen die je tijdens je leven maakt. Je moet een nieuw bewustzijnsniveau verwerven om te kunnen opmerken dat er iets mis is in je binnenste. Bewustzijn brengt talloze onverwachte oplossingen aan het licht.

Valse honger.
Breng de hongersignalen weer in balans.Je hebt net gegeten en je hebt alweer trek in een snack. Let op de boodschappen die tussen lichaam en geest heen en weer worden gestuurd.
De mind/body benadering werkt omdat die slechts één ding van je vraagt: datgene vinden dat je voldoening schenkt.

De paradox.
Je moet de volgende dingen voeden: het lichaam met gezonde voeding, het hart met vreugde, compassie en liefde, de geest met kennis en de ziel met gelijkmoedigheid en zelfbewustzijn. 
Met behulp van bewustzijn worden al deze dingen mogelijk. Als je ze veronachtzaamt, worden ze steeds moeilijker bereikbaar. Het klinkt als een paradox, maar om gewicht te verliezen moet je jezelf 'vullen'. Als je jezelf vult met andere vormen van voldoening vormt voedsel geen probleem meer.

Voedselverslaving.
Eten is een natuurlijke manier om je gelukkig te voelen. Overeten is dat niet. Het genot dat voedsel ons geeft, maakt van overeten een uniek probleem. Je gelukkig voelen, wat goed voor je is, verandert in iets wat slecht voor je is. Een voedselverslaving zorgt voor leed, een verslechterende gezondheid en een gebrek aan zelfwaardering.

De positieve waarde van voedsel.
Voedsel voedt ons. Waarom verandert normaal eten nu in overeten? Antwoord: gebrek aan voldaanheid. Je gaat te veel eten ter compensatie van een gebrek aan iets anders. Stop met tegenwerken van de natuur.
Onze emotionele staat kan ons vraatzuchtig maken of ervoor zorgen dat we helemaal niet kunnen eten. We zijn altijd op zoek naar bevrediging. Er zijn talloze dingen die je naast voedsel kunt gebruiken om jezelf te (ver)vullen.

Gebrek aan vervulling of voldaanheid.
Verlangens ontstaan uit behoeften, te beginnen met de basisbehoeften: veilig voelen, geliefd en gewaardeerd voelen, het gevoel hebben dat zijn of haar leven relevant en zinvol is, je gevoed voelen.
In het leven gaat het om vervulling en voldaanheid. Als je geen vervulling en voldaanheid ervaart, kan  je maag je nooit voorzien van wat er ontbreekt.

Waar hunker je naar?
Ieder mens heeft een complex levensverhaal en de beste bedoelingen leiden vaak tot niets, omdat mensen het moeilijk vinden om te veranderen. Slechte gewoontes blijven net als slechte herinneringen hardnekkig aanwezig als we niet willen dat ze weggaan.

Motivatie.
Maar je hebt een sterke motivatie waar je gebruik van kunt maken, namelijk je verlangen om gelukkig te zijn. Geluk als de toestand van vervulling. Stel jezelf de volgende vraag: waar hunker ik naar? Je ware verlangen leidt je in de juiste richting. Valse verlangens leiden je de verkeerde kant op. Jouw pad is geen pad van ontbering(dieet), maar van het vinden van bevrediging in andere dingen dan eten.
Actiepunten: merk op waardoor je wordt getriggerd voordat je gaat eten. Nu je weet waardoor je getriggerd wordt, kun je daarop letten. Je hoeft niet tegen de honger te vechten, geef je hersenen gewoon voldoende tijd om een keuze te maken. In plaats van als een robot naar voedsel te grijpen, wat een automatische reactie is, probeer je een manier te vinden om te kiezen wat je echt wilt.

Mindfulness.
In het begin vereist dit een moment van mindfulness of zelfbewustzijn. Doorbreek je patronen. Elke keer dat je tussen maaltijden door op het punt staat iets te eten, doorloop je de volgende eenvoudige stappen:
1. stop waarmee je bezig bent en haal diep adem.
2. Vraag je af of je honger wordt veroorzaakt door een bekend patroon zoals verveling, rusteloosheid, somberheid of de behoefte aan afleiding. Je kent nu een aantal oorzaken van je neiging tot overeten.
3. Zodra je de oorzaak hebt vastgesteld, ga je na of je het echt nodig hebt om te eten. Bedenk een alternatieve activiteit, waarmee je je reactie uitstelt. Elke onschuldige afleiding is hiervoor geschikt. Je doel is je automatische reactie voor te zijn. 

Hier en Nu.
De oplossing moet werken in het hier en nu.
' Waar hunker ik naar? bestaat in het huidige moment. De impuls die je voelt, kan worden vereenvoudigd tot een aantal basiscategorieën: Je hebt voedsel nodig, je wilt een emotioneel gat opvullen, je wilt een geestelijke leegte opvullen, je wilt een leegte in je ziel opvullen.

Dit zij sterke motivaties die worden gevoed door verlangens.Zodra je je verlangens in de juiste richting kanaliseert kun je echt transformeren. Iedereen volgt elke dag het pad van verlangen. De impuls om meer uit het leven te halen is natuurlijk en diepgeworteld. Als je dat eenmaal weet, is de weg duidelijk en zinvol wat betreft je geest, lichaam en ziel. Je transformatie vindt plaats.