De kracht van emoties

Lichaamsbewustzijn

Wat is hartcoherentie?

De optimaal fysiologische balans wordt hartcoherentie genoemd.
Om dit te bereiken maak je gebruik van biofeedback apparatuur waar je "live" kunt zien hoe gedachten en emoties jouw hart en zenuwstelsel beïnvloeden.
Het werkt als een spiegel voor onze emotionele gesteldheid.
Je zult ervaren en zien dat negatieve emoties,zoals woede of frustratie, invloed hebben op het welzijn van jouw lichaam.

Doel is het aanleren van vaardigheden:
a. je kunt stress en negatieve emoties direct,zichtbaar en voelbaar, neutraliseren waardoor de aanmaak van schadelijke stresshormonen direct stopt.
b.je kunt negatieve energie transformeren in positieve energie.
c.je weet het "lekken van energie te voorkomen, zodat je je minder uitgeput voelt. En kunt omgaan met werkdruk.
d.je bent in staat om creatieve oplossingen te bedenken
e.je bent in staat op het juiste moment energie te genereren door het activeren van jouw hartcoherentie.
Doel: in balans raken,leren ontspannen, rustiger en energieker te worden, vitaliteit, creativiteit en flexibiliteit verhogen, je prestaties te verbeteren.

Heart Math

Hearth math gaat uit van de  de verbinding tussen hart en hersenen.
Het is een vorm van zelfaffirmatie (bevestiging). Een pure methode zonder dat je geloof en langdurige meditatie nodig hebt om tot verlichting te komen.
De methode werd ontwikkeld door de Franse psychiater David Servan-Schreiber.
Boek: 'Uw brein als medicijn'

Harmonie
Wanneer er harmonie is tussen het ritme van het hart en het emotionele brein, ontstaat er een gevoel van welbevinden waardoor het makkelijker wordt om in flow te komen.
Het hart  reageert op emotionele veranderingen en geeft door het ritme van de hartslag signalen door aan de hersenen, die daar weer op reageren.
Positieve emoties bevorderen een rustig hartritme. Gevoelens van vrede en geluk,liefde, waardering, zorgzaamheid en medeleven. Dit zijn eigenschappen van spiritualiteit die uit het hart komen. Juist deze gevoelens zorgen voor coherentie in het menselijk lichaam. Deze "coherentie" is te leren met de methode van HearthMath.
Er bestaat een apparaatje en computerprogramma, EMWAVE genoemd waar dat eenvoudig mee te bereiken is.
zie ook 
www.heartmathbenelux.com ( nieuwsbrief, trainingen en apparaten)
boek:' Geef flow aan je leven'  Marlies Terstegge

Uit het hart

Hartcoherentie.
In plaats van jarenlange meditatie is het mogelijk met een Emwave apparaat hetzelfde te bereiken binnen enkele minuten. De Emwave geeft feedback over de coherentie, de samenhang van je hartritme.

1a. De Emwave helpt je gecentreerd te blijven, de controle over je leven terug te nemen in plaats van te overleven.
1b. De Downtime, de obstakels in meditatie zoals afdwalen, dagdromen, mijmeren blijven achterwege.

Coherentie.
Coherentie is een specifieke synchrone toestand van fysiologisch functioneren d.w.z een ervaring van langdurig positieve gevoelens. Het patroon van uw hartritme geeft de staat weer van uw emoties en de werking van uw zenuwstelsel. Dit reageert op uw mentale en emotionele activiteit, zelfs op onderbewuste gevoelens. Uw hartritme weerspiegeld dus uw innerlijke toestand. 
Bij spanning, irritatie of angst schakelt het hartritme over op ongeordend; in-coherent. 
Hartcoherentie helpt bij het onderdrukken van mentale ruis. Dit is nodig om beter te kunnen focussen, helder waar te nemen en toegang te hebben tot je intuïtie.

Emwave geeft u direct feedback op het moment dat uw hart focus verliest.
Oefen om de coherente kracht van uw hart te activeren en hart, geest en lichaam op één lijn te krijgen.
Coherentie helpt je eerlijk te zijn tegen jezelf. Want je kunt niemand zo voor de gek houden als jezelf. Oude negatieve patroonvorming die in de cellen is opgeslagen verwijder je om kracht vrij te maken voor je intenties en de manifestaties van je echte zelf.

Hartcoherentie kan u met name helpen bij het realiseren van positieve veranderingen op gebieden waar u dacht dat u  niet kon en geeft  rust en aanvaarding bij situaties die u niet kunt veranderen.

Hart balance

Gezonder dankzij een blij hart.
Bij een mooie herinnering gaat je hart gelijkmatiger kloppen. En dat is gezond!
Het zorgt voor minder stresshormonen, een dalende bloeddruk en een betere weerstand. Dit heet hartcoherentie.

We spreken niet voor niets over 'een gebroken hart hebben, je hart volgen, je hart laten spreken'.
Het hart is een bron van emoties en heeft grote invloed op de gezondheid. Lang werd gedacht dat alle lichamelijke reacties gestuurd worden door de hersenen.
Inmiddels is bekend dat dit iets te veel eer is, want ook het hart blijkt een belangrijke rol te spelen. Het reageert zelfs eerder op invloeden van buitenaf dan de hersenen.

Breinwerk: een kloppend geheel.
Het hart is meer dan alleen maar een pomp. Het heeft een eigen neuraal netwerk: het hartbrein. Klein maar fijn stuurt dit via zenuwbanen en hormonen allerlei informatie naar de hersenen. Daardoor worden verschillende processen gereguleerd, zoals de bloeddruk, de ademhaling en de aanmaak van stresshormonen.

Liefde kalmeert het hart.
Hart en lichaam communiceren via klopsignalen, het hartritme. Dit ritme wordt gevormd door de hartslag en de pauzes daartussen. Deze intervallen geven belangrijke informatie over de toestand van het lichaam. Zijn ze gelijkmatig en coherent, dan functioneren lichaam en geest op hun best.
Klopt het hart onrustig , dan is er sprake van disharmonie.
Het beïnvloeden van het hartritme is de kern van hartcoherentie.

Beïnvloeden van het hartritme

Het beïnvloeden van het hartritme is de kern van hartcoherentie. Door deze techniek krijg je grip op allerlei lichaamsprocessen. Zo kan hartcoherentie de bloeddruk verlagen, stress verminderen en het immuunsysteem versterken.
Naast een rustige ademhaling - vijf tellen in, vijf tellen uit- spelen emoties een grote rol bij hartcoherentie. Mensen die oprecht positieve gevoelens ervaren en liefde voelen, hebben een rustig hartritme.

Wie dus zijn hartritme wil beïnvloeden, moet dus aan zijn emotionele gesteldheid werken. Dit gaat verder dan positief denken, want dan blijft de blijde boodschap enkel in het hoofd rond zingen. Het gaat erom dat gelukkige gedachten het hart raken, waar ze hun goede werk kunnen doen.

Hartcoherentie in 3 stappen
Er zijn verschillende methodes om hartcoherentie toe te passen. Voor de meest simpele vorm is niet meer nodig dan een rustige omgeving.
Stap 1: hartfocus
Concentreren op hart of borstholte is best lastig zonder een hand op de borst te leggen. Neem er de tijd voor . Voel je het hart kloppen, houd de aandacht dan daar.
Stap 2: hartademhaling
Focus  op het hart en adem tegelijkertijd rustig en diep in. Stel je voor hoe de lucht door het hart naar binnen komt en weer gaat.
Stap 3: hartgevoel
Denk aan mensen die je gelukkig maken of aan situaties
 waarin je intens gelukkig was. Beleef deze ervaring opnieuw, voel de blijheid en probeer die vast te houden.

Het verkrijgen van een coherent hart is niet in een kwartiertje gepiept. Het is net als tandenpoetsen; doe het minstens twee keer daags. Wie dit een week of zes volhoudt en het daarna ook blijft doen, kan zorgen voor een fundamentele verandering in het hartritme.

Voor wie wel wat hulp kan gebruiken, is er speciale apparatuur ontwikkeld door HeartMath, de emWave. (software ademhalings- en ontspanningstechnieken)