Nieuwe pagina

Tienduizend geuren.

'Je kunt een geur ervaren,
Je kunt haar niet aanraken,
maar er wel door geraakt worden.
Geur is de geest van de bloem die blijft'.

Inayat Khan

Geur reist zonder omwegen naar die plek in onswaar herinneringen en fantasieën zijn opgeslagen.

Wel tienduizend verschillende geuren kan onze neus onderscheiden. 
Geur werkt in op ons limbisch systeem, de plek in onze hersenen waar
herinneringen, emoties en fantasieën liggen opgeslagen. Dat gaat razendsnel
en onbewust, en we reageren er instinctief op.

Geur helpt onthouden.
Dit is dé manier om bijvoorbeeld een gedicht uit je hoofd te leren.
* oefen het gedicht terwijl er een bijzondere geur in de kamer hangt.

* doe een dutje in dezelfde geur. De hersenen worden nu geactiveerd om de tekst van 'tijdelijk geheugen' naar 'langdurig geheugen' te verplaatsen.

* het opzeggen van het gedicht wordt nog makkelijker als diezelfde geur weer te ruiken is.

Etherische oliën en massages

Aromatherapie is een geschenk van de natuur. Sinds eeuwen worden planten gebruikt vanwege hun aromatische eigenschappen. Je zintuigen worden geprikkeld door de geuren van kruiden, bloemen en planten. In wortels, bladeren, vruchten en hout zitten geurstoffen die gebruikt woeden in geneesmiddelen, gerechten, parfums en cosmetica.

Geur.
Een geur  wordt binnen 2 seconden door de hersenen geregistreerd. 

Etherische oliën.
Bepaalde geurstoffen heten essentiële of etherische oliën. In de aromatherapie worden ze op het lichaam aangebracht om spanningen weg te nemen en het algehele welbevinden te verhogen. Aromatherapie kan ook verlichting brengen door het genot dat de heerlijke geuren teweeg brengen. Het gebruik van plantenextracten voor de gezondheid  en ontspanning is toegenomen. 

Deze oliën behoren tot de krachtigste stoffen in de natuur en hebben effect op zowel lichaam als geest. Juist daardoor hebben ze een breed toepassingsgebied: van huismiddeltjes( eucalyptus als je verkouden bent) tot echte geneesmiddelen, van een ontspannende massage na het sporten tot een lekkere geur uit een aromabrandertje, een opkikker na een dag hard werken tot een doeltreffend huidverzorgingsmiddel.

Etherische oliën bevatten waardevolle eigenschappen. Sommigen oliën zijn warm, andere koel, sommige zijn rustgevend en ontspannend, andere werken verkwikkend en stimulerend. Die werking heeft zoals gezegd niet alleen betrekking op je uiterlijk, maar ook op je innerlijk.


Massage en welness - instituten geven aroma-therapeutische behandelingen.

Winning en persing.
Telers moeten de plant op het juiste moment oogsten om een maximale opbrengst te krijgen. Oliën worden gewonnen door uitpersing, distillatie of extractie in een oplosmiddel.
b.v Citoenolie ontstaat door persing van de schil van een citroen. Lavendel en rozemarijnolie, worden gewonnen door distillatie. Extractie is een ingewikkeld chemisch proces. De bloemblaadjes worden geweekt in een chemisch oplosmiddel, dat de geurstoffen aan de planten en vezels onttrekt.

Toepassing:
Het voorschrijven van etherische oliën kan zowel bij de psychologische als de fysieke toestand van de te behandelen persoon toegepast worden o.a via massage.
Oliën worden ook ingezet in gebouwen met het sickbuilding syndroom.In gebouwen met C.V en airconditioning circuleert lucht, die vaak droog is en vol ziektekiemen. Door oliën als Tea Tree langzaam te laten verdampen is het mogelijk de kwaliteit van de lucht te verbeteren en de omgeving te desinfecteren. 

Testen.
Het is van belang  voor gebruik de oliën eerst te testen.
Er zijn twee methoden om uw reacties  op een bepaalde etherische olie te testen.
De eerste test wijst uit welk effect de oliën op uw stemming en gevoelens hebben. Zo kan de ene geur  u verkwikken en opfrissen, terwijl de andere u rust en een behaaglijk gevoel geeft.
De tweede test  toont aan hoe uw huid reageert op een bepaalde etherische olie.Wees voorzichtig met deze allergietest  als u weet dat u een gevoelig huid hebt.

Verhoudingen en synergie.
Als u zich  in aromatherapie verdiept, is het belangrijk de afzonderlijke oliën te leren kennen, zodat u weet welke eigenschappen ze hebben en waarvoor u ze kunt gebruiken. Maar je moet ook leren mengsels te componeren van verschillende oliën. Er is sprake van synergie als etherische oliën samen het gewenste therapeutische effect hebben.Om een synergetisch mengsel samen te kunnen stellen moet je de eigenschappen van de afzonderlijke oliën kennen. Van drie etherische oliën is het mogelijk een evenwichtige geur te componeren die synergetisch werkt, op lichaam en geest.

Gebruik:
actief; massage, bad, voetenbad, kompressen, inhalatie(stomen)
passief; aromabranders ,vernevelaars, geurkaarsen.
voorbeeld; 4 à 6 druppels lavendelolie voor het slapen gaan.

Er zijn verdampers voor in de auto gebruik b.v een frisse olie, van citroen of rozemarijn. Dit verbetert je humeur en houdt je alert.

Combineer de oliën met massages voor een optimaal effect. 

lezen:
Aromatherapie Jennie Harding

Geurfrequenties  Janosh     uitgeverij Ankh- Hermes; ook als ebook
geuren als supersnelweg voor evolutie
geuren dragers van informatie

 

Producten en brochure verkrijgbaar bij The Body Shop. 
www.intelligentnutrients.nl  

 

 

 

 

 

 

 

 

Massages

Massage van je lichaam is mogelijk bij een masseur, fysiotherapeut en  ostheopaat. Maar het is ook geschikt voor zelfbehandeling. Dit laatste met je handen of apparaten.
Zelfmassage, als ontspanning en pijnbestrijding.

Zelfmassages.
Gezicht. 
Drukpuntenmassage: gebaseerd op Shiatsu (kijk bij Shiatsu op deze site) Om een gezonde huid te bevorderen en pijn in het gezicht te verlichten druk je op bepaalde punten.

De massage kan ook effect hebben op andere delen van het lichaam, omdat de drukpunten op de meridianen liggen. Deze energiebanen vormen de verbinding tussen verschillende lichaamsdelen. Een orgaan dat op dezelfde meridiaan ligt als een drukpunt in het gezicht, is op afstand te behandelen. Werk punt voor punt af zowel aan de linker als aan de rechterkant van het gezicht. Zet een vinger of duim op het punt en druk er stevig op.
Werk de drukpunten in de juiste volgorde af. 

Handen.
Een massage tussen de bedrijven door geeft rust en verhoogt de prestaties.
voorbeelden;
1. wrijven of strijken. Wrijf met de ene hand over de rug van de andere , van de vingers naar de pols. Herhaal dit enkele malen.
2. draai de handpalm naar boven. Beweeg de duim van de andere hand al drukkend in een cirkel over de binnenkant van de hand. Herhaal dit .
3.  masseer elke vinger van de top naar de basis en weer terug. Herhaal dit.
4. masseer na bad of douche de ellebogen met kleine ronddraaiende bewegingen.

Buik en heupen. 
Ook de buik en de heupen kun je zelf masseren. Het zal de conditie van de huid verbeteren en stekende of zeurende pijn verlichten. Pas de massages bij voorkeur toe in de avond na bad of douche. De oliën dringen ook gemakkelijker door een vochtige huid heen en hebben dan alle tijd om in te werken wanneer u slaapt. Een buikmassage helpt tegen spijsverterings-stoornissen.

Emoties en het lichaam.

De aromatherapie maakt deel uit van de holistische benadering van de gezondheid.
Deze onderkent het verband tussen lichaam en geest. Gevoelens komen tot uiting in de manier waarop het lichaam op situaties reageert. We zijn ons er misschien niet van bewust, maar we reageren op wat er om ons heen gebeurt door onze armen te bewegen. We slaan ze om ons lichaam om ons te beschermen of openen ze om iemand te verwelkomen. De lichaamstaal van de armen is heel interessant. De houding van de armen zegt veel. Ze verraden hoe we in het leven staan en hoeveel controle we hebben over de omstandigheden. Elke aromatherapeut weet dat de armen het moeilijkst te masseren zijn. Het is alsof ze zich tegen de behandeling verzetten. De spieren spannen zich en de armen worden stijf. Dit is een teken dat de persoon in kwestie bang is de controle te verliezen en er erg veel moeite heeft zich over te geven.

Woede , teleurstelling en opgekropte gevoelens leiden ook vaak tot verkrampte armen. Gestreste mensen die klappen op het stuur geven of hun handen eromheen klemmen, zouden weleens last van hun nek of hun rug of zelfs migraine kunnen krijgen.

Deze klachten komen voort uit spieren die stijf staan van frustratie.

Gebruik  massagestaafjes en rolletjes om je handen te verlichten.

Metamorfosemassage
www.metamorfosemassage.nl

 


 

 

 

 

 

Hoofdmassage

Er bestaat een speciaal apparaat voor het masseren van je hoofd. (zie foto)
Het werkt rustgevend, het stimuleert de hoofdhuid, vermindert stress en migraine.
Er bestaat ook een model geschikt voor rugmassage.

Geurfrequenties

Samenvatting:

De geurfrequenties van planten hebben specifieke eigenschappen, die we via de huid op subtiele wijze op een of meerdere organen van het lichaam inwerken en zodoende de psyche kunnen kalmeren; lichamelijke pijn/klachten kunnen verminderen of zelfs het (licht)lichaam kunnen genezen.
Zodra een geurmolecuul via de lucht in je neusgaten arriveert, plakt deze als het ware vast aan een geurreceptor, die een zenuwprikkel veroorzaakt. Onze hersenen krijgen zo allemaal pakketjes informatie toegestuurd, die zij omzetten naar één geursensatie. Dit wordt ook wel de 'vormtheorie' genoemd, waarbij verondersteld wordt dat reukreceptoren in de neus een geurstof herkennen aan de vorm. De geurstof past in de receptor, zoals een sleutel in een slot.
Met onze zes zintuigen vertalen we die informatie uit het universum en vertalen dat naar onze fysieke werkelijkheid.

Taal van de trilling.
Hoe we ruiken vertoont veel overeenkomsten met hoe we kleuren zien en geluiden horen. We horen geluid en dus ook muziek doordat onze oren ( net als onze neus) trillingen opvangen. Toonhoogte wordt bepaald door  de 'snelheid' of 'frequentie' van de trilling. Hetzelfde geldt voor ons vermogen om te zien. Ons oogspectrum vangt dit licht op en maakt een vertaalslag voor de hersenen.

Geurentherapie -beter bekend als aromatherapie- is de oudste vorm van geneeskunst.
 zo werkt:

-Lavendel werkt kalmerend,
- Rozemarijn reinigend,
- Citroen bloeddrukverlagend,
- Mirre ' grondend',
- Cajeput desinfecterend,
- Bergamot opent het hartchakra.

kijk ook bij het onderwerp: 6 zintuigen bij het reukzintuig
lees: 'Geurfrequenties'  Janosh