Bioritmiek wordt wel de barometer van onze energie genoemd. In ons leven worden ritmische fasen van actieve perioden afgewisseld met perioden waarin we ons rustiger gedragen(of zouden moeten gedragen). daardoor kunnen we onszelf als het ware weer 'opladen'.
Iets dat we, zij het in een wat lager tempo, ook in de natuur om ons heen zien: het wisselen van de seizoenen waarin eerst de bomen uilopen en maanden later de bladeren weer van de bomen vallen.
Dat wij als mens ook een eigen levensritme hebben, is
al lang geen geheim meer. Ken je dat gevoel van zo'n dag waarop alles tegenzit? Je kunt je afvragen of het iets met het weer te maken heeft, maar vaker vindt zo'n pechdag zijn oorzaak in ons bioritmiek. Niet alleen pech, maar ook het ontstaan van ziekten en
ongevallen kan worden veroorzaakt door een bepaalde fase in het bioritme.
De drie cycli.
Het bioritme bestaat uit drie cycli:
- het mannelijk ritme (de lichamelijke cyclus) die 23 dagen duurt
- het vrouwelijk ritme (de emotionele of
gevoelscyclus) die 28 dagen duurt
- het verstandsritme (de intellectuele cyclus) die 33 dagen duurt.
Het mannelijk ritme
De lichamelijke of mannelijke cyclus heeft betrekking op onze kracht, uithoudingsvermogen, seksuele driften,
vertrouwen, immuniteit voor en het vermogen tot herstel van ziekten.
Het vrouwelijk ritme
De emotionele of vrouwelijke cyclus heeft betrekking op onze stemmingen en emoties (invoelen van problemen van anderen en ook het gevoel voor humor), maar
ook op de reacties van het zenuwstelsel en het vermogen tot creativiteit.
Het intellectuele ritme
De intellectuele of verstandscyclus heeft betrekking op het bewustzijn en de rede, de besluitvorming en het vermogen om informatie op te nemen. Er
is een samenhang met het geheugen en de zintuigen in het algemeen.
Curves
De cycli worden als curves in grafiek gebracht. Elke curve heeft een regelmatig patroon dat we de sinuslijn noemen. de helft van de cyclustijd ie de sinuslijn boven de basislijn(nullijn)
en de andere helft verloopt beneden de basislijn. Is de sinuslijn boven de basislijn dan is het gunstig om actief te zijn in bepaalde opzichten.
De curves beginnen hun beweging bij de geboorte van een mens op de basislijn, stijgen naar de top van de
positieve ruimte, dalen, passeren de basislijn en komen dan in de negatieve ruimte van het diagram. Vervolgens stijgen ze weer en passeren andermaal de basislijn. De beweging van de curves gaat een leven lang door.
Omdat elk ritme zijn eigen cyclustijd
heeft, bewegen de curves zich onderling verschillend. Op de dagen dat een curve zich in het negatieve vlak onder de basislijn bevindt, kan men het beter wat rustig aan doen.
Positief en negatief.
Het mannelijk ritme is van de 1e - 15e dag positief
en van de 15e - 23e dag negatief.
Het vrouwelijk ritme is van de 1e- 14e dag positief en van de 15e - 28e dag negatief.Het geestelijk ritme is van de 1e - 16,5de dag positief en vervolgens tot en met de 33e dag negatief.
Overgangsdagen
Vooral
op het moment dat een sinuslijn de basislijn passeert(naar boven of beneden), is de kwetsbaarheid verhoogd. Valt het passeren van meerdere sinuslijnen op hetzelfde moment, dan is grote voorzichtigheid geboden.
Ons bioritme kunnen we niet veranderen. Het
ritme is begonnen bij onze geboorte en gaat tot onze dood ongestoord door. Wel kunnen we met kennis van deze materie ons gedrag beter regelen en aanpassen aan ons bioritme.
Biologische klokken.
De drie verschillende cycli worden gezien als
biologische klokken. Ze beïnvloeden het lichaamsritme van de mens. Ook dieren hebben een biologische klok.
Het is met zekerheid vast te stellen dat bioritme en gezondheid sterk met elkaar in verbinding staan. Vanuit onderzoek is vast komen te staan
dat het bioritme vooral inwerkt op bepaalde ziekten, zwakheden en dergelijke.
Mannelijk en vrouwelijk ritme positief(boven de basislijn); er is een verhoogde weerstand tegen pijn, infecties, klimaat en temperatuurverschillen.
Overgangsdagen
hebben vooral invloed op: koorts, begin van een ziekte, complicaties bij een operatie en bij het ondegaan van een narcose. Pijngevoeligheid is maximaal, er zijn slaapstoornissen en de kans op crises nemen sterk toe.
Negatieve dagen: wanneer de mannelijke,
de vrouwelijke en de intellectuele curves zich onder de basislijn bevinden, spreken we van negatieve dagen. De gevoeligheid voor pijn is in de negatieve dagen verhoogd, evenals de gevoeligheid voor temperatuurswisselingen en er is meer honger en dorst. Men
kan zich beter wat ontzien.
De bioritmiek is een methode waarmee je je vooral kan behoeden voor negatieve levens- en ziekte-invloeden.
Het berekenen van het bioritme.
Om de bioritmenstand van de drie levenscurven vast te
stellen, moeten we precies het aantal dagen weten dat de persoon leeft. Je neemt je geboorte dag en jaar en gaat rekenen:
voorbeeld; 1 december 1970
leeftijd in jaren: 42 jaar
Leeftijd in dagen: 42 x 365 dagen
= 14600 dagen
Plus de dagen van 1 december tot 31 december = 31 dagen
Subtotaal aantal dagen = 14631 dagen
Aantal schrikkeljaren = 11
Totaal aantal dagen 14642
Vervolgens maak je een fasenkaart met drie kolommen
voor één maand.
Om de dag van het mannelijk ritme te berekenen, delen we het totaal aantal dagen door 23 ( de totale tijd van de mannelijke bioritmecyclus).
Van de uitkomst vermenigvuldigen we de laatste drie
cijfers met 23 de uitslag = de mannelijke dag. Die noteer je op de fasenkaart.
Om het vrouwelijk ritme te berekenen delen we het het totaal aantal dagen door 28( de totale tijd van de vrouwelijke bioritmencyclus) Van de uitkomst vermenigvuldigen
we de laatste drie cijfers met 28 en de uitslag = de vrouwelijke dag Noteer op de fasenkaart.
Om het intellectuele ritme te berekenen delen het totaal aantal dagen door 33 en ook hier weer de laatste drie cijfers vermenigvuldigen met 33
en de intellectuele dag noteer je op de fasenkaart.
Vul je geboorte datum in op de volgende site en binnen drie seconde heb je een overzicht.
www.happyvibes.be/category/bioritme