Startpagina

Zelfhulpgrepen.

Jin Shin Jyutsu is een 'zelfhulp-techniek' die is afgeleid uit een stelsel van 'energiestromen'.
Met eenvoudige oefeningen  leer je opwinding te reguleren en dieper te ontspannen. 
Deze zelfhulpgrepen zijn zo eenvoudig en onopvallend, dat er beslist veel gelegenheden zullen zijn om ze uit te voeren: tijdens een gesprek met vrienden, in de metro, in de rij voor de kassa, in bed voor het slapen gaan.
Jin Shin Jyutsu is één van de zachtaardigste  genezingsmethoden die er bestaan. In tegenstelling tot homeopathie, de traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur wordt de mens bij Jin Shin Jyutsu op alle niveaus van het 'zijn' aangeraakt, niet gestimuleerd. Deze niet-tendentieuze toepassing maakt het mogelijk, dat elk individu zelf in zijn diepe wijsheid beslist, wanneer het welke ontwikkeling toelaat. Een immens respect voor de individualiteit  en de volmaaktheid  van elk mens maakt Jin Shin Jyutsu tot een immense ontmoeting met de levenskracht die ons allemaal voedt. Bovendien is de werking altijd zacht en goed te verdragen.

We hoeven er alleen maar aan te denken en het te doen.
Resultaten van dit vasthouden van de vingers:
* Het in- en doorslapen lukt beter, wanneer de duimen vastgehouden worden; zorgen en gepieker verminderen.
* Angst wordt minder heftig, als we onze wijsvinger vasthouden.
* Woede, irritaties en innerlijke spanning verminderen, als we onze middelvinger vasthouden.
* Het loslaten van verdriet en een diepere ademhaling worden mogelijk door het vasthouden van de ringvinger.

* Overgeconcentreerde inspanning en overmatige aanpassing verdwijnen door het vasthouden van de pink.
 
Onze handpalmen  vertegenwoordigen de zesde diepte- de plek, waar individueel-menselijke en de daarboven geplaatste kosmische energieën elkaar ontmoeten: steeds als we elkaar de hand reiken, wandelen terwijl we elkaars handen vasthouden of onze handpalmen tegen elkaar leggen, beroeren we de zesde diepte en staan we in contact met de kosmische energie. Ook het gebaar van het gebed betekent een 'energetische kortsluiting' met onze scheppend-geestelijke oorsprong. Als u dit aspect gericht wilt benutten, kunt u de vingers van de ene hand in de handpalm van de andere leggen en daarmee een soort 'telefoonverbinding met de hemel' tot stand brengen.

Tussen de rechter- en de linkerhand bestaat een spanningsverschil. Rechts ligt de positieve pool, links de negatieve pool. Er bestaan exacte aanwijzingen over het gebruik van de linker- en de rechterhand. Hoe exacter we ons daaraan houden, des te intensiever zal het resultaat van ons werk zijn. 
De linkerkant van het lichaam vertegenwoordigt oude, meegebrachte patronen. De rechterkant toont de actuele thema's. Als we specifieke aspecten willen behandelen, kunnen we rekening houden met deze tweeledigheid van het lichaam. Voor zelfhulp geldt in het algemeen dat de rechter- en de linkerkant afwisselend behandeld worden.

Onze handen zijn zo gevoelig dat ze temperatuurverschillen tot aan een tweehonderdste graad Celsius kunnen voelen. Deze buitengewone gevoeligheid verklaart het aangeboren vermogen van de mens om energieën met de handen waar te nemen, want energie presenteert zich als elektriciteit in het zwakstroomgebied.

Als u vanaf dit moment uw handen steeds vaker als bron van vreugde en genezing benut, zult u nog een fantastische ontdekking doen: in uw handen groeit bewustzijn, 'het bewuste zijn'.

Alles, wat u met bewuste aandacht doet, vertoont een opwaartse lijn wat betreft vitaliteit en kracht. Als u bij het handopleggen- en ontsluiten met uw bewustzijn bij uw handen bent, zult u al snel merken dat uw vaardigheid om te voelen en waar te nemen toeneemt. Doordat u zichzelf en anderen helpt, ondersteunt u tegelijkertijd uw eigen ontwikkeling.

Jin Shin Jyutsu; een helingsfilosofie.

Helende levenskunst.
Je eigen handen zijn je grootste geschenk als het erom gaat gezond en vitaal te blijven. Dat is de gedachte achter Jin Shin Jyutsu. Een praktische en toegankelijke vorm van zelfzorg voor lichaam en geest. De gave om met je eigen handen te helen heeft iedereen- vaak doe je het al intuïtief.
Jin Shin Jyutsu bestaat uit drie begrippen. Jin betekent mens, Shin is het woord voor schepper of voor goddelijke energie, en Jyutsu betekent kunst.
Je zou het dus kunnen vertalen als 'de kunst van de schepper via de mens'. Het verhaal over deze vorm van zelfzorg hebben we te danken aan de Japanse Jiro Murai.

Op een dag werd hij ernstig ziek. Hij trok zich terug in een bergut om daar in vrede met de goden te sterven. Terwijl hij daar lag, kreeg hij visioenen waarin hij boeddha's en heiligen zag, die met hun handen en lichaam ongewone houdingen aannamen. Ervan overtuigd dat daar een bedoeling achter zat, begon Jiro de houdingen en handgebaren na te doen en voelde hij hoe zijn levenskracht terugkwam. Bovendien werd hij zich bewust van de energie-stromen in zijn lichaam.

Op basis van wat hij had meegemaakt, ontwikkelde hij een helingsfilosofie, die ook anderen kon helpen.

Kortsluiting verhelpen.

Volgens Jin Shin Jyutsu is alles energie: hemel, aarde, mens, plant en ding. De scheppende energie stroomt in banen door je lichaam en verzorgt geest, organen en lichaamsfuncties. De energie is afkomstig uit de bron, de kosmische energie waaruit alle materie- dus ook wij mensen- is voortgekomen. Een behandeling met Jin Shin Jyutsu is waar  te nemen omdat ze gevoeld, ervaren en geverifieerd kan worden. Na het ontsluiten ervaar je gevoelens van warmte, , de ervaring van contact tussen verschillende lichaamsplekken, de beleving van het ontwaken van ingeslapen structuren, de ondervinding van het loslaten van spanning. Eén tot twee dagen na de behandeling doorlopen lichaam, ziel en geest wisselende stadia. Vroeger beleefde gevoelens komen in het bewustzijn terug. Er vindt bevrijding plaats. Verandering wordt mogelijk.  Het 'innerlijk' licht op. Voelende vingers vertellen het verhaal van ieder mens: waar zitten de verkrampte plekken of bindweefselknopen? Welke analoge aspecten horen bij deze lichaamszone?

Als de energie vrij kan stromen, zijn we gezond en vitaal. Maar als er iets misgaat, kan er 'kortsluiting' ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld  last van ongemakken na een grote lichamelijke of geestelijke schok. Je handen zijn de sleutel om deze te helpen genezen. Via simpele grepen die de energie in je lichaam weer harmonieus laten stromen, ben je je eigen helende kracht. Daarnaast kun je je handen gebruiken als onderhoudsinstrumenten om je lichaam en geest gezond te houden.

26 Veiligheidsenergieslotensloten

Het principe van Jin Shin Jyutsu is simpel: wat weldadig aanvoelt, is goed. Er zijn geen grepen waarmee je pijn of schade kunt veroorzaken.
Jin Shin Jyutsu beschrijft 26 knooppunten in de energiebanen die door je lichaam lopen, de zogeheten Veiligheids Energie Sloten (VES).  Ze functioneren op dezelfde manier als zekeringen, dat wil zeggen als 'stroomkringonderbrekers', zodra de stroom van levensenergie geblokkeerd raakt.  Ze beschermen op die manier het lichaam. Het zijn 26 plaatsen in het lichaam, waar de vitale energie - de levensstroom- ontvangen, verzameld en verder geleid wordt. Deze 26 plaatsen kunnen gebruikt worden als sleutel tot genezing en ontwikkeling.  De sleutel tot de geschiedenis is in de mens te vinden. Elke laag, oftewel diepte, wordt beschermd door bepaalde veiligheidsenergiesloten.

De grepen concentreren zich op die knooppunten. Bij elk knooppunt hoort een lichamelijk functie, maar ook een geestelijk of spiritueel kenmerk. 

Veel mensen leggen hun hand instinctief op een bepaalde plek. Terwijl een methode als acupressuur drukt uitoefent en acupunctuur met naalden werkt, gaat het bij Jin Shin Jyutsu om de zachte aanraking. Ook de heling is moeiteloos. Je hoeft geen energie aan de plek af te geven via je handen; je greep nodigt de energie uit die al beschikbaar is in het lichaam en in de kosmos.

Deze zachte vorm van zelfzorg draait dus niet om doen, maar om zijn.Je bent niet de doener, maar de ontvanger. En daar moet je even een knop voor omzetten. We denken dat we vaak  iets waardevols niet tot stand kunt brengen zonder moeite of pijn. Maar het kan wél.
Je hoeft jezelf niet uit balans te brengen om in balans te komen. 
Strenge vastomlijnde regels over hoe het precies moet, bestaan niet. Moeten is gebaseerd op angst, en angst is niet productief.

Jin Shin Jyutsu helpt je om contact te maken met het zelfhelende vermogen van je 'lichaam'.
Zonder ons daar echt  bewust van te zijn, passen we het vaak al intuïtief toe. We leggen bv een hand op een pijnlijke plek op een manier die precies lijkt op een houding in Jin Shin Jyutsu. Laat je daarbij vooral leiden door wat je lichaam vraagt.

Vitaliteit.
Jin Shin Jyutsu is geen kunst in de zin van iets moeilijks wat maar weinig mensen gegeven is. Het kunstige zit hem hierin dat het een individuele weg is, die je vormgeeft op je eigen unieke manier. Jin Shin Jyutsu ziet geen grenzen, maar juist oneindige verbindingen die gelegd worden tussen lichaam en geest, tussen mens en kosmos. Er is een eindeloze ontwikkeling mogelijk, een spiritueel pad voor de rest van je leven. Maar je kunt Jin Shin Jyutsu ook heel aards opvatten, als een receptenboek voor zelfzorg en het voorkomen of verminderen van kwaaltjes.

 

Breng je energie in balans met Jin Shin Jyutsu handgrepen.

Fysio-filosofie of de helende kracht van je handen.
Jin Shin Jyutsu betekent de kunst van de schepper via de meelevende mens. Met deze kunst heeft het Oosten ons iets gegeven dat ons helpt bij het harmoniseren van ons leven op elk niveau.

Door het gebruik van handgrepen kunnen we de vrije stroom van de kosmische scheppende energie in ons lichaam herstellen. We houden gewoon onze vingers vast of leggen onze handen op bepaalde energiecentra van het lichaam. Door deze aanraking richten we onze aandacht helemaal op onszelf. Ik laat voor een moment de onrust en de wereld om mij heen voor wat hij is en begin mijn innerlijk waar te nemen.

Ik help mijzelf.

Als je de oefeningen van Jin Shin Jyutsu regelmatig doet merk je dat je gedachten rustiger worden en je levenshouding verandert op een heel kalme en wonderbaarlijke manier. Je wordt kalmer en leeft in overeenstemming met de universele wetten. Haast als vanzelf harmoniseren je lichamelijke klachten ook, want de helingskracht in jou wordt gesterkt. Jin Shin Jyutsu  maakt het bewustzijn in mij wakker dat alles wat ik nodig heb voor harmonie  en geluk in mijzelf ligt. Daarbuiten ligt de beperking. 

Literatuur en webadressen.

'Jin Shin Jyutsu'   Ilse-Maria Fahrnow.
De helende kracht van uw handen
Praktijkboek

'Jin Shin Jyutsu'  Alice Burmeister en Tom Monte
een aloude Japanse geneeskunst als sleutel tot een gezondere energiebalans.

'Oorspronkelijk Jin Shin'    Mieke Berger
Japanse Fysio- filosofie brengt levensenergie in harmonie.

'Jin Shin Jyutsu'   Felicitas Waldeck
Genezingskracht met de handen.

Tijdschrift- artikel in  'Happinez' februari 2013

Webadressen:

www.jinshinjyutsu.nl
www.jinshinkunst.nl
www.jinshinhealing.com (kuurweken)

Martial Arts

Vormen: Jin Shin Jyutsu, Taekwondo, Aikido, Chi-Neng, Shiatsu, Tao, Kinomichi, Tuina, Taegeuk, Karate.
Martial Arts of vechtsporten zijn gericht op zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid.
Het zijn basisbewegingen of stijlfiguren die volgens een vast patroon worden gelopen. Ze zijn gebaseerd op aanvals en/of verdedigingstechnieken. Ook de ademhalingstechniek is belangrijk.

Het is een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Gericht op relevantie voor het dagelijks leven. Het volgen van de wetten van de natuur; ze te gehoorzamen en te volgen. En er is de ontwikkeling van het spirituele aspect; om een persoon te zijn in harmonie met anderen, evenwichtig en bewust van je echte verantwoordelijkheden.