Nieuwe Startpagina

Meridianen

Het lichaam kent twaalf hoofdmeridianen die energie naar de organen en lichaamsfuncties transporteren. De meridianen lopen van top tot teen kriskras door het lichaam en ze wisselen informatie uit. Stel je eens voor hoe die meridianen door je lichaam lopen: aan de voorzijde, de achterzijde, de zijkant, het hoofd, de voeten en de handen.

Om je een idee te geven van de verschillende meridianen, moet je bedenken dat ze ieder geassocieerd worden met een ander orgaansysteem. Onthoud echter dat elk orgaansysteem wordt 'gevoed' door meer dan één meridiaan en dat elke meridiaan wordt geassocieerd met meer dan één meridiaan en dat elke meridiaan wordt geassocieerd met meer dan één orgaan.

Lijst van de belangrijkste meridianen:
blaas
kringloop, bloedsomloop,seks, hartzakje
galblaas
hart
nier
dikke darm
lever
longen
dunne darm
milt
maag 
drievoudige verwarmer(endocriene klieren) 

Er zijn ook twee systemen die conceptievat en gouverneursvat genoemd worden, het zogenaamde moeder- en vadervat van de energie.

Behandeling van de meridianen, of dat nu door acupunctuur, acupressuur of spirituele oefening is, houdt de verwijdering van energieblokkades in, zodat de energie goed kan doorstromen. Omdat de meridianen met elkaar verbonden zijn, zijn de balans en harmonie tussen de meridianen essentieel.

Bij acupunctuur worden naalden gebruikt om energiepunten in het lichaam te stimuleren. Acupunctuurpunten zijn als verkeersborden die de weg wijzen op belangrijke doorgangswegen van energie door het lichaam. Die wegen heten meridianen.

 

voor oefeningen ga naar:
www.miekeshiatsu.be  meridiaan strekoefeningen in beeld gebracht

www.do-in-yoga.nl      basiscursus ( gratis download)

 

 

 

De extra- of wondermeridianen.

Binnen de Chinese geneeskunde is er sprake van acht wondermeridianen- ook wel extrameridianen genoemd. Dit zijn vormen van energie die bij onverwachte en onvoorspelbare situaties in ons leven een rol spelen. Je houdt deze wonderenergie vitaal door uitdagingen op te pakken en je in moeilijke situaties te begeven.

Eenvoudige zienswijze.
De beleving van energieën zoals de oude  Chinezen in hun bestaan ervaarden, is evengoed door ons in te voelen. Deze gedachten en ervaringen uit een ver verleden zijn een geschenk, welke levensinstelling je ook hebt. Het is echter meer dan even wennen aan de termen yin en yang. Er vindt een soort ompoling plaats van onze westerse, materialistische  instelling naar een meer energetische  kijk op leven en alle verschijnselen om ons heen. De zienswijze is eenvoudig, maar we zijn het niet gewend.

Energetische onderstromen.
Om de kwaliteit van je eigen energetische  onderstromen te kunnen vaststellen heb je een aantal middelen nodig. Om je eigen conditie, goed of slecht, te kunnen toetsen heb je een aantal kenmerken nodig. Deze zijn in vier niveaus gegroepeerd van fysieke, energetische, mentale en spirituele dimensies.

Energieën in unieke levenssituaties.
Dit zijn energieën die een rol spelen in unieke levenssituaties zoals de geboorte, de verschillende levensfasen, het verlaten van het ouderlijk huis, samenleven met een ander en de adembenemende tocht van de dood. 
Ook spelen  de energieën van de onderstromen een rol bij veranderingen in het leven die buiten het normale patroon vallen. De sensatie van verliefdheid. In langer durende relaties worden we gevoed vanuit energieën die alle sleur voorkomen. Bij het krijgen van kinderen, bij veranderingen die met spirituele groei gepaard gaan, bij hormonale veranderingen die de leefsfeer ingrijpend kunnen wijzigen.

Deze situaties kunnen op louter energetisch of lichamelijk vlak liggen, maar ook op geestelijk vlak. Maagklachten kunnen met voedingsgewoonten en het verloop van de energiebanen van maag en milt samenhangen, maar kunnen ook op een dieper energetisch niveau liggen. Deze dieper liggende vormen van energie in onszelf zijn te onderzoeken en bewust te maken.

Onverwachte levenssituaties of gebeurtenissen, die nog niet eerder zijn voorgekomen, kunnen je laten schrikken. Ineens ben je alert. Je wilt je zo soepel mogelijk kunnen bewegen. Je ontdoet je van alle ballast. Je wilt niet dat je in je bewegingen wordt belemmerd. Je hebt niet de energie een stap te zetten. Er is geen energie om je leven een nieuwe wending te geven. Een vertroebelde geest bemoeilijkt eigen dieperliggende levenskrachten in ons te ervaren. enzovoort.

Kenners van ons eigen lichaam en geest.
We hebben ervaringen waar we dikwijls ongemerkt aan voorbijgaan. Deze ervaringen geven je kennis van je lichaam ongeacht de weetjes uit de boeken. Ik voel mijn hart kloppen. Ik huiver van de kou. Ik voel het zweet op mijn rug als ik in de tuin werk. Emoties golven makkelijk door me heen: lachen, tranen, zenuwachtigheid, woede die naar mijn hoofd stijgt. Ik heb talloze ervaringen variërend van concentratie, opwinding tot ziek van koorts voelen toe. Het houdt niet op. We zijn allemaal kenners van ons lichaam. Heb meer vertrouwen in kennis die aan je ervaring ontspruit.

www.kinomichi.nl

A martial art.
'the way of energy' of het bewuster worden van je eigen levensenergie.

Boek: Wondermeridianen   Guus Martens


 

Dynamisering

De energie van de wondermeridianen, onze meest oorspronkelijke levenskrachten, kun je aanwakkeren en versterken. Het vraagt wel enige moed wil je je denken in positieve richting veranderen. Het valt niet mee om je steeds weer opnieuw in unieke situaties te begeven. De uitdagingen komen herhaaldelijk voor. Je begeeft je in situaties die je normaal gesproken vermijdt. Zeker als je in een bepaalde sleur leeft, doorbreek je die:  je ontsleurt jezelf. Je stapt over grenzen van de veilige, bekende binnenwereld. De moeite die het verleggen van grenzen kost, maakt energie in je los. Het is de energie van de wondermeridianen.

Je ontwikkelt energie door uitdagingen niet uit de weg te gaan, door andere dan de begaande wegen aan te durven, het avontuur aan te gaan, te doen waar je niet sterk in bent en je grenzen te verleggen. Zo'n levensinstelling vitaliseert, zet de energieën van de wondermeridianen in beweging en houdt geest en lichaam jong.

De energieën van de wondermeridianen kun je beïnvloeden door meditatie en concentratie, visualisatie, massage van drukpunten en eenvoudige bewegingen. Ze bevorderen je lichamelijke conditie waaruit geestelijke ontwikkeling als vanzelf opwelt.

De bewegingsleer qigong.

Met de stroom mee.
Het qigong is een oude Chinese bewegingsleer. Het draait om het laten stromen van de levensenergie (ook wel chi of qi genoemd) en op die manier de balans in lichaam en geest te herstellen en te bevorderen.

De oefeningen zijn eenvoudig maar ze hebben een krachtige impact op lichaam en geest.
Qigong of Chi neng heeft een preventieve werking. Je leert hoe je jezelf ermee in balans kunt brengen. 'Chi' betekent levensenergie, 'neng' tot je volledige potentieel komen. Je lichaam wil gezond zijn, maar door stress en ongezonde leefgewoonten ontstaan blokkades in je lijf waardoor de chi niet meer goed stroomt. Daardoor krijg je problemen als hoofdpijn en nek- en schouderklachten.

Oefeningen:

Eerts de warming-up, waarbij je onder andere in hoog tempo je handen en voeten samenknijpt en uitstrekt en je schouderbladen aanspant en loslaat.

Daarna lift Qi Up, Pour Qi down, een 22 minuten durende serie van vloeiende bewegingen.
zie boek: Chi Neng Qigong van Patricia van Walstijn.

Doordat je tijdens de oefening steeds je pezen licht aanspant en weer ontspant, open je alle meridianen. Dat zijn kanalen waar je levensenergie doorheen stroomt. De lading die zich heeft vastgezet, kan hierdoor weg en omdat alles weer stroomt, wordt de chi beter over je lichaam verdeeld.

Energie.
Vanaf het moment dat je wordt geboren, bepaalt het niveau van je energie jouw leven. Dat is niet vaag, het is eerder vreemd dat wij niet vanaf jongs af aan leren hoe we hiermee moeten omgaan. Neem bijvoorbeeld het gevoel dat je soms hebt na het voeren van een moeilijk gesprek. Van tevoren voel je je goed, maar na afloop ben je down en uitgeput.
Wat is er gebeurd?
Je energie is letterlijk weggestroomd. Stress en gedachten hebben die invloed.

 

 

 

 

Nagelbijten

Kun je je emoties niet goed uiten, dan kan nagelbijten daarvan het gevolg zijn. Het gaat dan om emoties van onmacht en wanhoop. Het gevoel dat je niets aan een situatie kunt doen, niet gehoord wordt, je zegje niet kunt doen, met je rug tegen de muur staat. Telkens wanneer je dat voelt, gaan je vingers naar je mond.
Je emoties zijn om te buigen via nagelbijten. Nagelbijten heeft een positieve oorzaak: bijten geeft een gelukzalig gevoel dat je kunt vergelijken met het bijten op een ring toen je tandjes kreeg. Door het bijten verzacht je de emotionele pijn en maak je endorfines aan (gelukshormonen).

Een ander effect van nagelbijten is het versterken van de meridianen. In je vingertoppen en uiteinden van je tenen beginnen en eindigen veel meridianen. Bijt je op de zijkant van je vingers, dan activeer je die meridianen, waardoor je jezelf helpt helen van oude emoties.
Een paar voorbeelden:

* bijt je op je pink, dan stimuleer je de Hartmeridiaan, wat helpt bij teleurstelling en liefdesverdriet.
* bijt je op je middelvinger, dan stimuleer je de Kringloopmeridiaan, wat helpt bij apathie of niet kunnen genieten.
* bijt je op je wijsvinger, dan stimuleer je de Dikke darmmeridiaan, wat helpt bij het loslaten en bij schuldgevoelens.
* bijt je op de zijkant van je duim, dan activeer je de Longmeridiaan, wat helpt bij verdriet.

Longmeridiaan

Longen zijn geweldig! Als je ze helemaal uitspreidt, tot in alle kleine vlakjes, blijkt de totale oppervlakte van je longen net zoveel te zijn als een half tennisveld!
Onvoorstelbaar veel! En van binnen zien ze er uit als zo'n spons die je wel eens uit de zee ziet, zo,n natuurspons, met al die kleine vertakkinkjes. Wist je trouwens dat je 5 longkwabben hebt? Van binnenuit gezien heb je er 3 rechts en 2 links. Links maar 2, omdat je hart daar ook nog ruimte in beslag neemt.

Aandoeningen aan de longen.
Longen kunnen ziek worden. Ontstekingen, vernauwingen, slijmvorming, benauwdheid, hoesten, astma, chronische bronchitis, longemfyseem. Wat allemaal leidt tot minder opname van zuurstof. En minder opname van zuurstof is sowieso niet goed voor je gezondheid, omdat je dat voor je hele lichaam nodig hebt. Het gevolg is dat veel mensen met longaandoeningen moe worden, vaak al lang voordat ze weten dat ze iets aan hun longen hebben.

Oorzaken van longaandoeningen.
De meest bekende oorzaak is dat je longen vuil worden. Door luchtverontreiniging; fijnstof, smog, sigarettenrook, uitlaatgassen.

Andere oorzaak:onverwerkt verdriet.
Heel vaak ligt de oorzaak in emoties en met name in onverwerkt verdriet. Uit de Chinese geneeskunst blijkt dat veel longaandoeningen ontstaan door een verstoorde longmeridiaan. Deze meridiaan verzwakt door oud verdriet. Mensen die iemand verloren hebben en daar niet goed een plek aan kunnen geven. Denk aan het verlies van een kind, scheiding of de dood van een geliefde. Mensen die onvoldoende kunnen rouwen, doordat er voor een gezin moest worden gezorgd.
Het kan ook verdriet zijn dat is ontstaan, doordat ze hun geloof in mensen of het leven kwijt zijn. Denk aan mensen die gepest zijn of uit een oorlogssituatie komen. En het komt doordat mensen het verleden niet loslaten. Ze blijven zich sterk de pijn van vroeger herinneren en komen er niet los van. Dit zie je vaak bij mensen die ernstige trauma's hebben meegemaakt, maar er nooit over praten.

helen: via E.F.T of de MiR-methode.