Nieuwe Startpagina

Chakra's

Een levend wezen, zoals een mens of dier, bestaat uit energie. De schakelpunten die deze energie verplaatsen worden chakra's genoemd. Ze bevinden zich op zeven essentiële plaatsen in je lichaam. Elke chakra vertegenwoordigt een belangrijk energiecentrum in het lichaam. Als de chakra's open en ontvankelijk zijn, kan de energie vrij bewegen en voelen we ons in harmonie met onszelf en onze omgeving.
Blokkades: 
Geblokkeerde chakra's kunnen worden geopend, waardoor de energie weer kan gaan stromen.
o.a door chakrameditatie 

1. eerste chakra:  stuitje - geaard zijn. Hier zetelt ons basisinstinct, het overleven. Het element is aarde. Als je basischakra in balans is, voel je je zelfverzekerd en gezond en ben je gelukkig met je lichaam en je seksualiteit.

2. tweede chakra: heiligbeen - creativiteit en lust. Dit is de zetel van genot, seksualiteit en smaak, maar ook van onze emoties. Het element is water. Een uitgebalanceerd sacraal chakra  wordt gekenmerkt door fysieke vloeiendheid en sierlijkheid.

3. derde chakra:   maag  - eigenwaarde Ook wel zonnevlecht genoemd. Dit is het chakra van de geest en ook van het spijsverteringsstelsel. het element is vuur. Wanneer je solar plexus-chakra in balans is, ben je scherpzinnig, moedig en assertief.

4. vierde chakra:   hart - liefde  Dit is de verbinding tussen het persoonlijke en fysieke en het spirituele en universele. Het element is lucht. Als dit chakra in balans is, heb je energie en kracht om je dromen waar te maken en om onvoorwaardelijke liefde te geven.

5. vijfde chakra:    keel - communicatie. Dit is verantwoordelijk voor je innerlijke stem en je communicatie. Het element is ether. Een uitgebalanceerd keelchakra geeft een heldere kijk op wat je wilt in het leven.

6. zesde chakra:    voorhoofd - intuïtie. Het derde-oogchakra. Dit wordt geassocieerd met de hersenen en kijkt in de richting van het spirituele. Het element is licht. Als dit chakra in balans is, kun je helder denken en logisch redeneren. Het streeft naar innerlijke harmonie.

7. zevende chakra: kruin  - geluk en zin. Het kroonchakra. Dit vertegenwoordigt de kennis van je ware weg en het overgeven aan het universum. Het element is gedachte. Als het kroonchakra in balans is, ervaar je rust en voldoening.

Test je chakra's:
www.eclecticenergies.com/nederlands/chakras/chakratest.php

 

De zeven chakra's

De zeven chakra's worden al eeuwenlang beschreven in allerlei religies en culturen. Knooppunten van energie die  'op' onze ruggengraat liggen en ons geestelijk en lichamelijk welzijn bepalen. Van onder naar boven hebben ze een steeds hogere trilling, werken ze steeds verfijnder. Het eerste chakra is heel aards, het zevende (het kruinchakra) gaat over het hogere, over spirituele ontwikkeling.

1. het basischakra of stuitchakra. Hier zetelt ons basisinstinct, het overleven. Als je basischakra in balans is, voel je je zelfverzekerd en gezond en ben je gelukkig met je lichaam en seksualiteit. Het element is aarde.

2. het sacraal chakra. Dit is de zetel van genot, seksualiteit en smaak, maar ook van onze emoties. Een uitgebalanceerd sacraal chakra wordt gekenmerkt door fysieke vloeiendheid en sierlijkheid. Het element is water.

3. het solar plexus-chakra, ook wel zonnevlecht genoemd. Dit is het chakra van de geest en ook van het spijsverteringskanaal. Wanneer je solar plexus-chakra in balans is, ben je scherpzinnig, moedig en assertief. Het element is vuur.

4. het hartchakra. Dit is de verbinding tussen persoonlijke en fysieke en het spirituele en universele. Als  dit chakra in balans is, heb je energie en kracht om je dromen waar te maken en om onvoorwaardelijke liefde te geven. Het element is lucht.

5. het keelchakra. Dit is verantwoordelijk voor je innerlijke stem en je communicatie. Een uitgebalanceerd keelchakra geeft een heldere kijk op wat je wilt in het leven. Het element is ether.

6. het derde-oogchakra. Dit wordt geassocieerd met de hersenen en kijkt in de richting van het spirituele. Als dit chakra in balans is, kun je helder denken en logisch redeneren; het streeft naar innerlijke harmonie. Het element is licht.

7. het kroonchakra. Dit vertegenwoordigt de kennis van je ware weg en het overgeven aan het universum. Als het kroonchakra in balans is ervaar je ust en voldoening. Het element is gedachte.

www.chakrahealing.com  3 minutentest om uit te vinden hoe je 7 chakra's je leven beinvloeden.

Spelen met je energielichaam

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je groter was dan je fysieke lichaam?

Of dat de ruimte die je in beslag neemt groter of juist kleiner wordt afhankelijk van de omstandigheden?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je geen grenzen had en je eindeloos doorliep?
Je ervaart dan het uitbreiden en inkrimpen van je energielichaam, het aura van energie dat je fysieke lichaam omringt.

Een oefening om met je energielichaam te spelen:
1. Ga rustig zitten met je ogen dicht en haal een paar keer langzaam en diep adem, waarbij je je bij elke uitademing een beetje ontspant.
2. Beeld je enkele minuten in dat je een boswandeling maakt of dat je tijd doorbrengt met een geliefde. Merk op hoe groot je je voelt. Merk vervolgens  op hoe je omvang verandert wanneer je je inbeeldt dat je vaststaat in het verkeer, je rekeningen betaalt of ruzie met iemand maakt.
3. Kijk vervolgens naar je energielichaam zonder je iets in te beelden. Hoeveel groter denk je dat je energielichaam is? Vijftien centimeter? Een meter of meer, Steekt het aan de voorkant meer uit dan achter je? Verder boven je lichaam dan naar beneden, de grond in? Is het dikker dan lucht of juist dunner? Heeft het verschillende dikten?
4. Kies een kamer waar je je op je gemak voelt, ga dichtbij het midden staan of zitten en ga na wat de grenzen van de kamer zijn in elke richting.
5. Vul de kamer met je energie, vul de kamer met jezelf!
6. Trek je energie terug totdat de energie een sfeer vormt om je heen, circa een halve meter tot een meter van je vandaan. Merk op hoe de samenstelling van de energie dichter wordt.
7. Speel verschillende keren met het uitbreiden en inkrimpen van je energie op deze manier, ontspan je vervolgens en merk op hoe je je voelt.

Door regelmatig te experimenteren met je energielichaam kun je tot een direct begrip komen van de spirituele waarheid dat je meer bent dan je fysieke lichaam.

uit: Mediteren voor Dummies Stephan Bodian.


 

 

Kleuren; allemaal trilling

Er zijn zeven 'hoofdkleuren' die ons het meest direct beïnvloeden: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet- de kleuren die je ziet in een regenboog. ze zitten ook in ons, zeggen geschriften uit het oude India, waarop onder meer de ayurveda-leer is gebaseerd. En in de natuur om ons heen, waarmee we onlosmakelijk verbonden zijn.

De zeven kleuren zijn gekoppeld aan de chakra's, de energiecentra in ons lichaam. Duizenden jaren geleden waren mensen zich al bewust van de kracht van kleuren. Ze wisten wat wetenschappelijk onderzoek vandaag de dag bevestigt; dat ze ons beïnvloeden, op alle niveaus, dus zowel fysiek en geestelijk als emotioneel en spiritueel. Oude geschriften beschrijven hoe kleuren werden ingezet als medicijn.

Allemaal trilling.
Kleur wordt geboren uit licht, en de zon is toch de waardevolste bron van licht die we hebben. Nog specifieker: kleur is een vorm van energie of trilling met een bepaalde golflengte. Wanneer licht op een stoel valt bijvoorbeeld, worden de in het licht aanwezige kleuren door de stoel geabsorbeerd of gereflecteerd. Wij nemen het teruggekaatste licht waar, de stoel heeft voor ons de kleur van het gereflecteerde licht. Worden alle lichtkleuren opgenomen, dan zien we het als zwart. Als al het licht wordt gereflecteerd, noemen we dat wit.

Kleur-frequentie.
Elke kleur heeft een eigen trilling, een eigen frequentie. en daarmee een eigen uitwerking op ons. Jouw voor- of afkeur van een kleur kan - net als bij geuren- te maken hebben met de associaties die je erbij hebt, je persoonlijke herinneringen. Ook kan de associatie per cultuur verschillen.

Een regenboog aan energie.
De zeven kleuren zijn gekoppeld aan de chakra's, de energiecentra in ons lichaam. Bij het onderste, het wortelchakra, hoort de energie van rood; bij het bovenste, het kruinchakra, die van violet. Elke kleur, en elk chakra, is energie die trilt op een eigen frequentie. Van laag, compact, absorberend en aards naar steeds hoger, verfijnder, meer reflecterend, 'kosmischer'.

Mogelijkheden:
Auro-soma is een kleurentherapie gebaseerd op een kleurentest .

Kleurentherapie

Toepassingen van kleur.
Met kleurentherapie geef je je geest en lichaam meer energie en ontspanning. De medische wetenschap is zich bewuster geworden van de heilzame werking van kleuren. Dit komt tot uiting in de kleuren die in de operatiekamers worden gedragen; groen voor harmonie en lichtblauw voor rust. Verder is blauw effectief voor de behandeling van lichamelijke en psychische ziekten, eetstoornissen en verslavingen.
Ook in instellingen, zoals gevangenissen en scholen, wordt bewust gebruik gemaakt van kleur. Door het gebruik van lichtroze wanden in gevangenissen vinden er minder incidenten plaats tussen gevangenen, terwijl op scholen de kleur geel een positieve invloed heeft op het leerproces. Geel moet niet worden toegepast bij overspannen mensen, omdat de kleur teveel prikkelt.

Kunstmatig licht.
Natuurlijk licht is onmisbaar voor de mens, kunstmatig licht in openbare gebouwen kan een negatieve invloed hebben. Fluorescerend licht is nadelig omdat het flikkert en geen kleuren van de blauwe zijde van het kleurenspectrum bevat. Er is bewezen dat dit licht hoofdpijn en stress veroorzaakt.

Kleuren van het spectrum.
Licht, of meer specifiek de kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog, is een klein deel van het elektromagnetisch spectrum. Dit bevat aan de ene kant ultraviolette stralen en aan de andere kant infrarode stralen, die we niet kunnen zien. Ook rontgen- en gammastralen en radio- en microgolven maken hiervan deel uit. De golfbeweging is karakteristiek voor al deze  energiesoorten.
De afstand tussen twee toppen van een golf(de golflengte) bepaalt het soort licht. De golfafstand varieert per kleur: de langste golven zijn rood en de korste violet. De zeven kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet worden ook wel de zeven 'stralen' genoemd.

Onze reactie op kleur.
Kleur wekt een biochemische reactie op in ons lichaam. Hij heeft een directe stimulerende invloed op belangrijke klieren, zoals de hypofyse, de belangrijkste klier van het endocriene systeem. Deze klier produceert hormonen die onze lichaamsfuncties beïnvloeden, zoals slaap, seks, stofwisseling, eetlust en ook onze stemmingen, emoties en gedrag. 

Kleurenpsychologie.
Het grote effect van kleur op onze stemmingen, onze emoties en ons gedrag wordt weerspiegeld in alledaagse uitdrukkingen. Onbewust noemen we kleuren om uit te drukken hoe we ons voelen of onze reactie op iets te geven. Het gebruik van kleuren in deze uitdrukkingen is een heel effectieve vorm van communicatie: de ander weet direct wat u bedoelt. Groen van jaloezie, een rode waas voor de ogen krijgen, de 'blues' hebben enzovoort.

Kleur en persoonlijkheid.
Iedereen heeft een voorkeur  voor bepaalde kleuren, die zowel lichamelijk als geestelijk veel over iemand zeggen. De kleur van onze kleding, ons interieur en zelfs van onze auto zeggen iets over onszelf. Wanneer we ons kleurenschema veranderen- een kamer een andere kleur geven of een andere kleur gaan dragen- drukken we iets nieuws uit over onszelf, of dat nu bewust is of niet. Het is belangrijk om je favoriete kleuren te dragen en in je omgeving te hebben: ze hebben een positief effect op je.

Chakra's en kleurentherapie.

De kleurstralen hebben kenmerken van het lichaam en de ziel. Dicht bij de rode of warme zijde  van het spectrum zijn ze meer lichamelijk van aard en vertegenwoordigen ze de communicatie met de buitenwereld. De stralen dicht bij de blauwe of koude zijde weerspiegelen ons innerlijk.

De warme stralen.
De rode kleurstraal correspondeert met het basischakra onder aan de wervelkolom, die onze lichamelijke  vitaliteit stimuleert en van groot belang is voor de voortplantingsorganen. Rood wordt geassocieerd met kracht, moed en wilskracht.

De oranje straal stimuleert het assimilatie- en spijsverteringsproces van het lichaam en komt overeen met het heiligbeenchakra. Mensenmet veel oranje energie zijn gezond van lichaam en geest, denken positief en zijn lichamelijk actief.

Geel is de straal  van het verstandelijk vermogen. Het corresponderende chakra is de zonnevlecht, een belangrijk centrum van het zenuwsysteem. De gele straal wordt geassocieerd met intelligentie, rationaliteit en concentratievermogen.

Groen bevindt zich in het midden van het spectrum en is de kleur van het hartchakra midden in de borst. De kleur staat voor harmonie, balans, sympathie, compassie en toewijding.

De koude stralen.
Blauw is de eerste van de reeks van koude kleuren van het spectrum, die een tegenpool vormen voor de warme kleuren en ze afremmen. Dit deel van het spectrum doet ons naar binnen en omhoog richten, van het lichamelijke naar het spirituele. Blauw is verbonden met het keelchakra, het spraakcentrum, en zijn kwaliteiten zijn oprechtheid en reflectie.

Indigo brengt ons nog hoger, in de lichaamsdelen die beheerst worden door het voorhoofdchakra of 'derde oog'. Hiermee kunnen we onze vijf zintuigen overstijgen en op paranormale wijze waarnemen. De kenmerken van deze kleur zijn visie, inspiratie en dienstbaarheid aan anderen.

Violet is de laatste kleur van het spectrum en mensen met deze kleur hebben een hoog bewustzijnsniveau. Het is de kleur van het kroonchakra, boven op het hoofd, en zijn kwaliteiten zijn spiritualiteit, mystiek en de uitdrukking van het hoge zelf.

 

Genezende kleuren

Complementaire kleuren.
Elke kleur heeft een complementaire kleur, die precies  tegenover de kleur op de kleurencirkel ligt.  Hoewel groen de complementaire kleur  van rood is, wordt blauw aangewend voor genezende doeleinden. Een kleur en zijn tegenovergestelde  kleur trekken elkaar aan als de polen van een magneet: een belangrijk principe van de kleurentherapie.

Genezende complementaire kleuren.
Elke ziekte of elke disharmonie  van het lichaam is een verstoorde kleurenenergie. Als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt of als je kwaad en geïrriteerd bent, heb je te veel rode energie. De geschikte behandelingskleur is de complementaire kleur blauw. Stel je voor dat je vast komt te zitten in een file , terwijl je een belangrijke afspraak hebt. Je hebt natuurlijk niet de beschikking over gekleurde lampen, maar toch kun je mediteren met blauw of gewoon naar de blauwe lucht kijken. Je zult zien dat je boosheid verdwijnt en je rustig wordt.

Het gebruik van complementaire kleuren is zeer belangrijk in de kleurentherapie. Een oefening met de complementaire kleur moet je ook  altijd weer afsluiten met zijn complementaire kleur. Als je bijvoorbeeld een  behandeling met blauw ondergaat tegen stress of te hoge bloeddruk, maakt een afsluiting met rood de behandeling compleet.

 

Blokkeringen in de chakra's.

Als je je emotioneel geblokkeerd voelt en je energie niet vrij door de chakra's kan stromen, kan  je lichamelijk en geestelijk  niet goed functioneren. Dit komt op diverse wijzen tot uiting, alnaargelang het betreffende chakra. De aura van iemand die emotioneel geblokkeerd is, misschien door gevoelens die niet worden toegestaan, zal grijs bevatten; misschien in de vorm van een bal. In dit geval is grijs de kleur van angst en twijfel. Het is echter ook de kleur van de overgang en wijst op een mogelijke verandering.

Blokkeringen in het basischakra uiten zich als een gebrek aan energie of pijn onder in de rug. Deze lichamelijke problemen zijn op hun beurt verbonden met het gevoel dat men niet gesteund wordt en met onzekerheid. Een teveel aan energie leidt tot agressie en ongecontroleerd gedrag.
Tekenen van een disharmonieus functionerend heiligbeenchakra zijn remmingen in de realtie met het andere geslacht.
Disharmonie in het zonnevlechtchakra komt lichamelijk tot uiting in de vorm van maagklachten, indigestie, diabetes of geelzucht. Psychische problemen zijn stress of angst. Omdat dit chakra verbonden is met de geest, kunnen er ook problemen ontstaan als niet helder kunnen denken of besluiteloosheid.

Een verstoring in de werking van het hartchakra uit zich in hart- of longklachten. Ze kan ook problemen in relaties veroorzaken, omdat de uitdrukking van liefde geblokkeerd is, wat eveneens een gebrek aan eigenliefde en wantrouwen jegens anderen tot gevolg heeft.
Blokkeringen in het halschakra blijken uit schildklierstoornissen, laryngitis of keelpijn. Men vindt het moeilijk voor zichzelf op te komen of is eigenwijs en wil perse dat anderen dezelfde mening hebben.
Een instabiel voorhoofdchakra leidt tot slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn en zenuwaandoeningen. Ook vertrouwen we niet meer op onze intuïtie.
Disharmonie van het schedelchakra wordt ook geassocieerd met zenuwstoringen, waaronder multiple sclerosis. Een gebrek aan spiritueel bewustzijn en het gevoel dat het leven geen of weinig betekenis heeft, zijn andere kenmerken.

Chakra psychologie

Chakra psychologie is de link tussen chakra's en de ontwikkeling van de mens vanaf de conceptie en geboorte tot in de puberteit. Elk chakra heeft een hoogtepunt van vorming in een bepaalde levensfase. Het gedrag dat hieruit ontstaat blijft de rest van je leven bij je.

De chakra psychologie is een westerse interpretatie van de chakraleer. Deze filosofie verbindt Westerse psychotherapeutische problematiek met de Oosterse benadering van de mens als energetisch, met de natuur verbonden wezen. De chakra psychologie heeft als doel transformatie en heelwording.

De chakra psychologie diagnosticeert thematisch al naar gelang de problemen die op dit moment belangrijk zijn en de behandeling kan zowel lichamelijk, emotioneel, geestelijk, spiritueel als energetisch zijn.

Nog even het geheugen opfrissen; een chakra is een energiesysteem, en net als gevoelens en gedachten niet tastbaar. Desondanks zijn deze centra van bio-energetische activiteit heel krachtig. Er zijn zeven energiesystemen die zich boven elkaar bevinden in de wervelkolom en de schedel. Dit zijn de belangrijkste chakra's daarnaast zijn er nog enkele kleinere in de handen, voeten, vingertoppen en schouders.

Elk van de zeven gebieden beïnvloedt uiteenlopende aspecten van de mens. Zo symboliseren de chakra's o.a specifieke levensgebieden, bepaalde ontwikkelingsfasen, metaforische archetypen, een verzameling excessieve en deficënte kenmerken, een element, een schaduwkant, een locatie en een bijzonder bestaansrecht.

Zo ingewikkeld als dat klinkt, zo mooi grijpt het systeem in elkaar. Belangrijk is dat de chakraleer veel omvattend is en de mens ziet als een microkosmos die evenwicht in al zijn aspecten nastreeft. Is er een disbalans in een energetisch, lichamelijk, psychisch of spiritueel deel dan is er sprake van een ziekte of probleem.

Ieder chakra ontwikkelt zich in een specifieke levensfase en representeert daarmee een ontwikkelingsstadium. Op onplezierige ervaringen en/of trauma's in een bepaalde levensfase reageert vrijwel iedereen met het blokkeren van gevoelens en gedachten. Daarmee wordt de energiestroom in het desbetreffende chakra geblokkeerd. Het trauma wordt meestal door overlevingsmechanismen overschaduwd. We zijn dan als het ware 'blind' voor onze eigen schaduwkanten. Het vergt diep inzicht, veel liefde en geduld, om de chakra's te openen en te helen.

verder lezen:

Handboek Chakrapsychologie   Anodea Judith

 

 

Chakra's en relaties

De chakra's zijn werkzaam in elke relatie. Mensen die niet geloven in het bestaan van chakra's kunnen ze als metafoor zien. De chakra's bepalen o.a de aantrekkingskracht tussen mensen.
Je voelt je aangetrokken tot iemand die zijn chakra's tegenovergesteld werkzaam heeft aan de jouwe. Als je je hier niet van bewust bent en er dus niet aan werkt, kan de aantrekking van eerst omslaan in de irritatie van later.

Aantrekking van energiepatronen

Chakra's geven energiepatronen af die net als sonar worden teruggekaatst. Wanneer we iemand met een gelijksoortig energiepatroon tegenkomen, geeft de terugkaatsing van diens chakra-energie ons een goed gevoel. We voelen ons tot die persoon aangetrokken en zijn aangenaam verrast wanneer we ontdekken dat we gezamenlijke interesses hebben.

Eerste chakra: als je bijvoorbeeld in gedachten heel vaak bezig bent met geld en veiligheid, zal dit je eerste chakra beïnvloeden, het basischakra. Het bevindt zich aan de basis van de wervelkolom. Als een magneet zul je mensen naar je toehalen die ook veel belang hechten aan geld en veiligheid.

Tweede chakra: het heiligbeenchakra, staat in verbinding met alles wat fysiek is. het bevindt zich halverwege je navel en je stuitje. Mensen die fysieke problemen hebben of geobsedeerd worden door lichaamsgewicht, eetlust, gezondheid of verslaving, zullen een heiligbeenchakra hebben dat uit balans is. Je zult mensen aantrekken die ook met hun lichaam bezig zijn en je tot dergelijke mensen aangetrokken voelen.

Derde chakra: de zonnevlecht, hier spelen angsten en obsessies voor macht en machtsuitoefening een rol. Dit chakra zit midden in ons lichaam, achter onze navel. Ook hier trekken we mensen met een gelijksoortige instelling aan.
De drie lagere chakra's zijn verbonden met aardse zaken.

Vierde chakra: het hartchakra, is het eerste van de chakra's die verbonden zijn met hogere zaken. Spiritueel georiënteerde chakra's bevinden zich hoger in het lichaam. Het hartchakra, dat in de borstkas zit, is verbonden met liefde. Mensen die veel bezig zijn met alles wat met liefde te maken heeft, zoals vergeving, medeleven en relaties tussen zielspartners, worden 'hartsmensen' genoemd. Ze trekken doorgaans andere liefdevolle mensen aan.

Het vijfde chakra, dat bij de adamsappel zit en het keelchakra wordt genoemd, is verbonden met creatieve uitingen en communicatie. Mensen die zich bezighouden met artistieke projecten of leerprojecten, vooral die van spirituele aard, doen een beroep op de energie van hun keelchakra. Dit chakra wordt vooral gestimuleerd door een integere levensstijl, waarbij ernaar wordt gestreefd woorden en daden altijd af te stemmen op de innerlijke waarheid. Door je op deze zaken te concentreren haal je gelijkgezinde zielen naar je toe.

Het zesde chakra is het derde oog, dat zich bezighoudt met geestelijke waarneming. Als je aan visualiseren en mediteren hebt gedaan, of als je van nature helderziend bent, is dit chakra geopend. Ook hier trek je mensen met gelijksoortige spirituele interesses en vermogens aan. De oorchakra's zitten links en rechts vlak boven de wenkbrauwen en houden zich bezig met luisteren naar het Goddelijke. Door meditatie  en stilte is het mogelijk je af te stemmen op de boodschappen van de hemel. Je trekt anderen aan die ook luisteren.

Aan de binnenkant van het schedeldak bevindt zich het kruinchakra, dat geactiveerd wordt wanneer iemand zich realiseert dat we allemaal één zijn met God en met elkaar. Iemand met deze instelling zal vanzelf gelijkgestemde zielen aantrekken die ook op het spirituele pad zijn.

Dus ben je in gedachten veel bezig met aardse zaken, zoals geldzorgen of seksuele obsessies, dan trek je mensen aan die zo'n beetje met hetzelfde bezig zijn. Je spirituele bewustwordingsproces brengt je ertoe te lezen en te mediteren over zaken die met het Goddelijke te maken hebben. Door dat te doen  verplaatste je voornaamste chakra-energie zich naar boven. Je begint vanuit liefde, verbondenheid of met waarheid te leven.

Zodra deze verschuiving heeft plaatsgevonden, verlies je vanzelf je belangstelling voor de mensen die vanuit je voormalige chakra-instelling leven. Je gaat dan verlangen naar, en aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die dezelfde belangstelling hebben. Door de wet van de aantrekking komen er nu, zolang je positieve verwachtingen koestert, nieuwe, gelijkgezinde mensen in je leven.