Startpagina

Stress is onvermijdelijk

Soms lijkt het leven op een rivier die ongestoord door haar bedding kabbelt. Plotseling kan het leven een andere wending nemen en in een kolkende maalstroom veranderen. Dan vraagt het leven het uiterste van ons.

Stress is een algemene term. Hij staat voor alles wst ons belast. We kunnen ziek worden; zorgen hebben over relaties, werk, geld; we kunnen overvraagd worden en uitgeput raken. Wat gisteren nog als vanzelfsprekend leek vast te staan, kan vandaag een grote bron van onzekerheid zijn geworden.

Soms gaat het gewoon niet meer en kan niemand ons uitleggen wat er aan scheelt. Stress kan langzaam en ongemerkt ons leven binnensluipen of als donderslag bij heldere hemel van het ene ogenblik op het andere ons hele leven omgooien. Meestal komt stress onverwacht en ongevraagd.

Stress heeft twee kanten. Aan de ene kant zijn er de gebeurtenissen die op ons afkomen. Aan de andere kant is er de reactie van ons organisme. Het lichaam speelt hierbij een belangrijke rol. We hebben namelijk maar een stressdetector: ons eigen lichaam. We noemen 'voelen' niet voor niets 'voelen'. Gevoelens voelen we met ons lichaam. Het lichaam is het enige instrument waarmee we kunnen voelen. Een computer kent geen gevoelens omdat hij geen lichaam heeft. Op deze manier kan stress lichamelijke klachten veroorzaken.

Onderscheid maken tussen lijden, pijn en stress.

Waarom zou je een onderscheid willen leren maken? Hoe helderder je onderscheid kunt maken tussen lijden en stress, hoe gemakkelijker je de impact van lijden en stress op je leven kunt minimaliseren.

Pijn bestaat uit directe, lichamelijke ervaringen met een minimum aan conceptuele deklagen. Je beste vriendin zegt iets naars tegen je en je krijgt een beklemd gevoel in je hart. Je slaat op je duim met een hamer en dat doet zeer. Je krijgt griep en je hoofd voelt alsof iemand er een bankschroef op heeft gezet om die vervolgens aan te draaien. Pijn doet zeer, zo simpel is het.

Lijden daarentegen is wat er gebeurt wanneer je geest zich met je pijn gaat bemoeien. Gezien het feit dat je vriendin je gekwetst heeft moet ze je stiekum vast haten, besluit je. Dat betekent automatisch ook dat er iets vreselijk mis is met je... En binnen de kortste keren voel je je niet alleen gekwetst, maar ook gedeprimeerd. Of je gaat ervan uit dat je hoofdpijn een signaal is van een ernstige ziekte, zodat je bovenop je moeilijke situatie ook nog een flinke dosis angst en wanhoop ervaart. Lijden zorgt er met andere woorden voor dat je situaties beziet via de misvormende lens van het verhaal dat je geest je vertelt.

Stress is een fysiologisch mechanisme om je aan te kunnen passen aan moeilijke omstandigheden. Bepaalde fysieke of psychologische omstandigheden. Bepaalde fysieke stressfactoren, zoals buitengewone hitte of kou, extreem hard lawaai of een gewelddadige aanval, zullen ongeacht de interpretatie van je geest stress veroorzaken. Maar het stressbevorderende effect van de meeste stressfactoren is afhankelijk van de draai die je geest aan de situatie geeft.

Je geest kan niet alleen pijn omzetten in lijden, maar ook gewone stressfactoren omzetten in buitengewone stress.

Loslaten

Je geest kan je lichaam sterk beïnvloeden. Probeer je maar eens de dood van een geliefde in te beelden: dan springen de tranen in je ogen. Of denk aan het kippevel op je huid en de vlinders in je buik toen je heel verliefd was. 

Loslaten.
Als je dat eenmaal beseft, weet je ook hoe sterk de geest is. En dat je die geest  ook meer zou kunnen  sturen. Neem een situatie waarin veel Stress is. Je hoofd zit helemaal vol met deadlines, planningen en dilemma's, met als gevolg dat je spieren meer en meer gespannen worden.

Meditatie stelt je in staat die spanning los te laten en dat is weldadig voor je lichaam. Ook al zou je bij het mediteren nooit 'verder' komen dan lichamelijke ontspanning, dan nog heb je er enorme baat bij. Het is heel fijn als je weet hoe je je lichaam moet sturen als je zo gespannen of in de knoop zit.

Magnesium(mineraal) is het no 1 middel om te ontstressen.

 

Wat is stress?

Stress ontstaat op het moment dat persoon-omgeving-transacties leiden tot een waargenomen tegenstrijdigheid tussen de eisen die een situatie stelt en de bronnen waar het individu over kan beschikken om aan die eisen te voldoen.Stress roept reacties op bij de persoon die stress ervaart. Die reacties zijn gedrag, emoties en denken.

Stress is een reactie op angst of pijn. Stress is onzekerheid, onbehagen, frustraties.
Stress is een interactie. en vraagt om een verandering van denken.

Stress is een langzame sloper.
De eerste merkbare symptomen zijn hartkloppingen en een stijve nek en schouders. Je kunt wat minder goed slapen want je hersenen blijven malen en 'smorgens ben je niet meer helemaal uitgerust.

Met een vakantie of afdoende rust kunnen deze symptomen ook weer verdwijnen. Maar blijf je op het gaspedaal trappen dan worden de symptomen erger. Die rugpijn blijft.
Die vermoeidheid is niet meer weg te slapen en zelfs van drie vakanties per jaar knap je niet meer op.

Stress resulteert niet alleen in burn-out, overspannenheid en depressie maar kan uiteindelijk leiden tot chronische ziekten als hart-en vaatziekten en reuma.

Wat gebeurt er bij stress?
Bij stress gaat ons lichaam meer stresshormonen produceren: een natuurlijke reactie  om het lichaam in een staat van alertheid te brengen om snel te anticiperen op dreigende situaties. De bloeddruk stijgt, het hart gaat sneller kloppen, de spijsvertering vertraagt en het geheugen en de concentratie worden minder. Bovendien krijgen we op korte termijn vaak een groot verlangen naar snacks en nicotine. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien raken mensen met stress uit hun evenwicht, nadenken over de lange termijn lukt niet meer. Stress maakt kortetermijngericht.

 

Stressoren

Oorzaken van voortdurende stress voor het lichaam :

Psychische problemen
Foute leefregels; lichaamshouding ,onvoldoende beweging, voeding en ademhaling.
Het ontbreken van zonlicht
Zware metalen,straling, microgolven  en  toxinen.
Virussen, bacteriën en schimmels
Chemische stoffen, medicijnen en milieu.
Chronische stoorvelden, allergie en overgevoeligheid.


 

Stressreductieprogramma

Stress is een psychische belasting. Stress kan het immuunsysteem negatief of positief beïnvloeden. voorbeeld: hoe leren we leven met pijn? Door controle over de geest te krijgen.
Ontstressers:
Zorg voor een betere balans tussen in-en ontspanning.
Blijf niet alleen gas geven maar trap eens op de rem.
Ga na hoe vaak je het woord  'moeten' zegt en vervang het door kunnen of willen.
Je hoeft niets te doen om te ontspannen, maar het 'moet' wel een andere inspanning zijn dan overdag. Wie de hele dag al achter een beeldscherm zit, kan beter niet 'savonds ook nog urenlang online zijn- dan blijven de hersenen belast.

Tips:
Zet de wekker eerder.  Drie kwartier eerder opstaan doet wonderen voor het niveau van de stresshormonen. Je kunt de dag beginnen met iets voor jezelf, rustig wakker worden en goed ontbijten. Het gevoel een voorsprong te hebben blijft de hele dag.

Eerste hulp: Geen tijd om al ademend te ontspannen? Rescue Remedy van Bach is een puur natuurlijke rustgever, met vrijwel meteen resultaat.

De hond aaien. Een huisdier is fantastisch tegen de stress. Het aaien van een huisdier is volgens wetenschappers cholesterol- en bloedrukverlagend.

Relax met pasta. Een bord pasta is goed voor je humeur.

Lachen is gezond. Een lachend lichaam produceert endorfinen, stoffen die ontspannend en lustverhogend werken. Lachen tot de tranen in je ogen staan, activeert de afscheiding van stresshormonen als cortisol en adrenalinen, waarmee het immuunsysteem een handje geholpen wordt.

Puzzelen. Er gaat een kalmerende werking uit van puzzels. Ze stimuleren de linkerkant van de hersenen, die prompt extra serotine gaat aanmaken, en dat is weer een prethormoon.

Wees praktisch: beluit dat je niet hogerop hoeft in je werk, maak niet elke dag je huis schoon, stapelen dingen zich op, doe ze in een doos of zet ze uit het zicht.
Kortom ga relativerend om met alles wat je stress bezorgt
 

Biofeedback via het Heartmath Stress Reductie Programma
www.heartmathbenelux.com 

 

 

 

 

Voorkomen van stress

Humor en vermogen tot relativeren.
Een goede voedingswijze.
Realistische doelstellingen
Regelmatige evaluatie van het spanningsniveau van je lichaam.
Ontspanningstechnieken.
Goede relaties.
Ga meteen de confrontatie aan, los het probleem op. Is het probleem niet op te lossen, doe dan wat je kunt doen en laat het los.

Leg je erbij neer dat je niet iedereen gelukkig kunt maken en niet alles kan.

Niets maakt sneller overspannen dan perfectionisme.

Niets is zo zinloos als schuldgevoel: u houdt er alleen stress aan over.
Afwisseling van verschillende soorten stress. (ontladen en belasten) 

Stressniveau meten

Maak een lijst van gebeurtenissen in de afgelopen twaalf maanden. De bijbehorende scores geeft je inzicht in stressoren, die je soms bijna niet als veranderingen opmerkt. Tel je ze bij elkaar op, dan kunnen die stressoren een enorm effect hebben op je gezondheid en welzijn.

Dood van een partner    100 , Echtscheiding 73                                         
Einde duurzame relatie  65 , dood van een naast familielid 63 , ernstige verwondingen of ziekte 53, Huwelijk 50, bijleggen van een relatieconflict 45, pensioen 45, grote verandering in gezondheid of gedrag van een familielid 44, zwangerschap 40, geboorte,adoptie , inwonen 39, grote financiële veranderingen 38, ander werk 36, kind gaat het huis uit 29, problemen met baas 23, verandering in werktijden 20, verhuizing 20, hypotheek of lening 17, vakantie 13, kerstdagen 12, kleine wettelijke overtrediingen 11, burenruzies 23      enzovoort

                    boven de 300 punten is er kans op aanzienlijke stress
 

Wees niet te hard voor jezelf

Bij het leven hoort werken. Wie graag werkt, is blij en tevreden met datgene wat tot stand komt- door ideeën of door lichamelijke inspanning. Als je je concentreert op je werk, ben je niet de hele tijd met jezelf bezig. Het doet goed goed om iets te presteren. Want prestaties stimuleren onze capaciteiten. maar werken is niet goed voor jou, als het je hele leven bepaalt. Het is niet goed voor ons als wij constant te hoge eisen stellen aan onszelf. er zijn mensen die alleen maar kunnen werken, die geen tijd meer hebben voor ontspanning of voor andere mensen. 

Wie voortdurend te hart werkt, berokkent zichzelf schade. Stress geldt weliswaar voor veel mensen als statussymbool, maar de waarheid is: stress laat meestal zien dat iemand niet goed met zichzelf kan omgaan. Je komt niet verder als je hard bent voor jezelf en als je gewend raakt aan overbelasting. Wie hard is voor zichzelf, loopt gevaar ook tegenover anderen ongevoelig te worden. Probeer de oorzaken van je stress te ontdekken - en ze uit de weg te ruimen.

Ontspanning

Ontspanning is een vaardigheid. Bij echte ontspanning activeer je een deel van je zenuwstelsel, dat op zijn beurt je hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk laat dalen en je bovendien een rustig, blij gevoel geeft. Dat wordt de relaxatierespons genoemd.
Je schakelt de relaxatierespons in je lichaam en geest in door een ontspanningstechniek toe te passen (zoals diepe ademhaling of geleide fantasie), of door een activiteit of hobby uit te voeren waarbij je een  rustige, gerichte aandacht nodig hebt (denk aan schilderen of aan het aaien van een huisdier).

Drie houdingen die je aan kunt nemen om je te helpen ontspannen:
* Zelfacceptatie: Als je vecht tegen gevoelens van stress, dan levert je dat alleen maar meer stress op. Wil je leren om je te ontspannen, dan bestaat de eerste stap uit het accepteren hoe je je nu voelt. Je moet je gevoel alleen niet ontkennen, want daarmee riskeer je dat je weg blijft lopen voor jezelf. Accepteren wat je op dit moment overkomt is de eerste stap op weg naar verandering.

Lief zijn voor jezelf. Lief zijn voor jezelf of zelfcompassie is het tegengestelde van zelfkritiek. Je oordeelt ook niet over een vriend als hij een foutje maakt: je probeert hem juist weer op te beuren. Dat moet je dus ook voor jezelf doen.

* Discipline: Als je aan een reis naar meer ontspanning begint, dan moet je daar een duidelijk besluit over nemen. Je moet inzien dat je je leven op een bepaalde manier moet veranderen, en dan doen wat nodig is. Daarbij kun je denken aan het regelmatig uitvoeren van ontspannningstechnieken, ook al doe je dat maar vijf minuten per dag. Je kunt ook je prioriteiten aanpassen, zodat je meer tijd overhoudt voor ontspannende of leuke activiteiten.