Startpagina

Reflexologie

Reflexologie is een traditionele healingsmethode die klinisch onderbouwd is. Er worden onder andere acupunctuur, acupressuur, kleurenpunctuur en elektroacupunctuur bij gebruikt op specifieke punten en zones op voeten, handen, hoofdhuid of oren om de klieren en lichaamssystemen te beïnvloeden. Ook het gebit kan worden behandeld. 
Reflexologie is afkomstig van oude culturen gebaseerd op de gedachte dat er energiezones door het lichaam lopen die het makkelijkst te bereiken zijn via de voeten, handen en hoofdhuid.

Tien zones.
Ons hele organisme kan verdeeld worden in tien zones. Zo hebben we tien tenen en tien vingers. En er zijn  tien longitudinale zones in het lichaam, die lopen van het hoofd tot de tenen. Iedere lijn loopt in het midden van zijn zone en bevat alle delen en organen waardoor deze lijn loopt.

 

 

Voetzonemassage

Voetzonemassage is een vingerdruktherapie.
Ze kan als zelfstandige therapie dienen, gebruikt worden als een diagnostisch systeem en is geschikt voor zelftoepassing.
Op de voet zijn reflexpunten van alle organen en lichaamsdelen terug te vinden. De voetzolen zijn een spiegelbeeld van het gehele lichaam. Evenals shiatsu en acupunctuur is voetzonemassage een oud Aziatisch systeem van behandelen.
Bij de voetzonemassage beschouwen we de voet als het lichaam in het klein. 

De reflexzones.
De reflexzones van de organen en de lichaamsdelen die zich in de rechterhelft van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld de gal en de lever, zijn op de rechtervoet te vinden.
De relexzones van de doorlopende organen (organen die van de ene kant naar de andere kant van het lichaam lopen) bijvoorbeeld de dikke darm, bevinden zich op beide voeten.

 De voet is verdeeld in vier zones:
1. De tenen, waarin de reflexen van de zintuigorganen aanwezig zijn.
2. De zone tussen de tenen en het midden van de voetzool, hierin zijn de reflexen van de organen van de borstkas (hart, longen enz) aanwezig.
3. Van het midden van de voet naar de hiel, waarin zich de reflexen van de organen in de buikholte bevinden, zoals de dikke en de dunne darm.
4. De  hielzone, hier bevinden zich de reflexen van het bekkengebied.

Conditie van de voet.
Als we onze spieren laten verslappen, geeft dit een reactie in het spierweefsel van onze voeten. De lichaamsconditie vermindert en een of meer voetbeentjes kan misplaatst raken waardoor overmatige druk op een zenuwuiteinde ontstaat. Dit beïnvloedt de normale zenuw- en bloedvoorziening in de voetzool en als de bloedstroom ergens vernauwd raakt zal de circulatie vertraagd worden.

Tengevolge van deze circulatievertraging krijgen we de vorming van afvalstoffen rondom en in de misplaatste gewrichten.

Kristalvorming.
Er is nog een oorzaak voor de vorming van afvalstoffen of van kristalformatie in de zenuwuiteinde in geval de constructie van ieder beentje en spier ogenschijnlijk normaal is.
De normale spieractiviteit van een orgaan is verminderd, zijn functie van samentrekken en ontspannen is aangetast. Er is niet voldoende circulatiekracht geweest om de zenuwuiteinde open en schoon te houden.

Een misplaatste ruggewervel zal zeker de normale circulatie beïnvloeden en de werking aantasten van dat deel van deze zenuw.

Het nut van voetmassage.
Kunnen de voeten vertellen waar de oorzaak van lichamelijk ongemak gevonden zou kunnen worden?
Doe een onderzoek naar de zenuwuiteinden en voel of die erg pijnlijk zijn. Zo ja, dan weet je dat een kristalformatie ( een ophoping van afvalstoffen) de bloedcirculatie verstoort.
Als wij masseren en deze kristallen oplossen, geven we ons lichaam een kans om het afvalproduct af te voeren, zodat de normale circulatie hersteld kan worden. 

 

 

De techniek.

Voetzonemassage wordt toegepast met de duimen, maar de techniek is anders dan de techniek van shiatsu. Je maakt gebruik van de zogenaamde weefseldruktechniek:
"de druk van de duim wordt op de oppervlakte van de voet uitgeoefend zonder de huid te verschuiven en zo in het weefsel overgebracht."

Zelftoepassing.
Ga op een stoel zitten en plaats één voet op de knie van het andere been, dan is het niet moeilijk alle punten op de voetzool te bereiken en behandelen.

Ook te gebruiken om de voetmassagetechniek te ontwikkelen.

Gebruik een speciale voetreflexkaart met een overzicht van de organen.
 

Tenen lezen

Tenen lezen is het biometrisch analysesysteem dat het mogelijk maakt om karakter, persoonlijkheid en gedrag te benoemen. 'Tenen lezen' gebeurt door de stand van tenen en teennagels te interpreteren. Deze methode is geschikt om zelfkennis op te doen, relaties te doorgronden en het is een hulp bij opvoeding.

www.tenenlezen.com

Bol Kansu

De indiase voetmassage 'Bol Kansu' is een traditionele ayurvedische massage. Het is een eeuwenoude Indiase traditie waarvan de basis meer dan 5000 jaar geleden gelegd werd. Ayurveda betekent 'de kennis van het leven' en streeft naar gezondheid door evenwicht.
De massage 'Bol Kansu' brengt een diepe geestelijke en lichamelijke ontspanning dankzij de druk die uitgeoefend wordt met de 'kansu bol' op speciale reflexpunten op de voeten en de klank van deze koperen kom.

Deze kom werd vroeger gebruikt bij een huwelijks ceremonie en is handmatig gemaakt uit 3 verschillende metalen, koper, zink en brons. Door de speciale combinatie van metalen brengt hij de temperatuur van het lichaam in evenwicht.

Deze weldadige, subtiele massage brengt balans in het lichaam, helpt toxines af te voeren en regulariseert de slaap. Aanbevolen bij rusteloosheid, depressiviteit, angst, woede en nervositeit. Het brengt positieve gedachten en geeft een opkikker aan je algemene vitaliteit  door dat de reflexpunten van de voeten in verbinding staan met onze organen en verschillende lichaamsdelen. Het vormt een onderdeel om je lichaam weer in balans te krijgen zodat het zelfgenezendvermogen van het lichaam de kans krijgt om zijn werk te doen.