Startpagina

Helende handen

Hieronder vallen handoplegging, magnetiseren, magic touch, healing touch en reiki. Maar ook Shiatsu, Tuina, Mudra's, Jin Shin jyutsu en Handreflexologie.

Genezende energie met gebruik van de handen is niet nieuw. Het gebruik om door handoplegging ziekten te genezen dateert van duizenden jaren her. In het oude Egypte wordt een document gevonden dat handoplegging voor medische doeleinden beschrijft. De bijbel bevat vele verwijzingen naar handoplegging voor zowel medische als spirituele doeleinden. Jezus zei dat iedereen hiertoe in staat was.

Handoplegging: het gebruik van de handen voor diagnose, interpretatie of energieverplaatsing voor aanwezige of elders verblijvende personen of groepen.

De meest actieve punten van de enrgetische stroom bevinden zich in de handpalmen.

Methoden.

Een andere vorm van handoplegging is magnetiseren, dat het energieveld gebruikt om het natuurlijk vermogen van het lichaam tot genezen te ondersteunen

Magnetiseren: we weten dat magnetisme een helend effect kan hebben. Het is bekend dat magnetisme pijn en ontsteking vermindert, de bloedsomloop verbetert, het immuunsysteem stimuleert, de slaap bevordert, genezing versnelt en aandoeningen van het zenuwstelsel verlicht. Een juist gebruik van magneten helpt het lichaam zijn eigen elektromagnetisch veld uit te lijnen en zich correct met het aardse veld te verbinden.

Fysiek wordt pijn veroorzaakt door de overdracht van elektrische signalen door zenuwen. De ontvangende aard van magneten houdt de meridiaanpunten die zijn overgestimuleerd in evenwicht en verlicht daardoor de pijn, vermindert de zwelling en kalmeert het zenuwstelsel.

Mudra's, energiesymbolen.
Mudra's behoren tot de primaire bewegingen die in verschillende culturen worden gebruikt om energie te verplaatsen. Mudra's zijn esoterische handgebaren die bepaalde krachten of energieën activeren. Mudra's bestaan uit bewegingen van de handen, hoewel bij sommige gebaren ook de elleboog en schouder worden gebruikt.

Er zijn meer dan vijfhonderd mudra's in diverse culturen. Ze zijn gebaseerd op vier handhoudingen: de holle palm, de holle hand, de vuist en de vingertoppen tegen elkaar.

Elke vinger heeft een functie en kracht. Doe een mudra met overgave en volledige concentratie. Het bevordert het geheugen, het opmerkingsvermogen en stimuleert de creativiteit. Het plotseling omslaan van stemmingen kan binnen een paar dagen via mudra's verholpen worden.

Handreflexologie en acupunctuur.
Bij handreflexologie wordt gewerkt met de handzones en wordt de toestand van de handen geanalyseerd. In zekere zin is een handreflexoloog een 'handtherapeut'.

Shiatsu.

De masseur stelt de diagnose en begint de behandeling met zijn duimen. Gaandeweg wordt ook de rest van de handen gebruikt. Met name de handpalmen en vingers. De shiatsumasseur gebruikt echter zijn duimen om informatie over de patiënt te krijgen, zoals algehele conditie, toestand van de huid, spieren en organen en lichaamstemperatuur. Het idee is de natuurlijke helende kracht van het lichaam op te roepen door de biofuncties bij te stellen. Een shiatsu-behandeling werkt aan het herstel van het evenwicht in het lichaam.

Duim.
Waarom werkt men zo veel met de duim om het lichaam te 'lezen' voor diagnose en healing ?De duim zit vol met drukreceptoren. Het is een zeer gevoelig orgaan en een eindpunt van bepaalde meridianen en hersen- receptoren.

Handpalm
Het elfde chakra omgeeft het lichaam en concentreert zich rond de handen en voeten. Dit energiecentrum helpt je fysieke en bovennatuurlijke krachten te bevelen en te wijzigen.
Je handpalmen geven bij concentratie energie af.

Healing Touch - helers veroorzaken een krachtige 'flow' door de meridianen zodat een lichaam kan relaxen. Dat is niet eeuwigdurend. Ze moet worden onderhouden. Zij die hebben geleerd te vertrouwen wat ze waarnemen zijn de natuurlijke helers.

Literatuur:

'De reconnection' Dr Eric Pearl
heel anderen, heel jezelf

'De wereld van de Magic' Touch  Adam 

'Mudra'   Gertrud Hirschi
werkboek: eenvoudige yoga-oefeningen voor vingers en hand

'Shiatsu' Saul Goodman
ein praktisches handbuch 

 

Reiki

Wat is reiki?

Reiki is gebaseerd op het doorgeven van genezende energie via de handen. Het is een energetische methode die zorgt voor het kanaliseren van universele levensenergie.

Reiki betekent letterlijk 'spiritueel geleide levensenergie'.

Steeds meer mensen zien het belang van een aanraking en ook steeds meer mensen beseffen dat deze ontbreekt in de reguliere geneeskunde. Reiki biedt, als aanvullende therapie, deze verzachtende aanraking. Het kan een wereld van verschil uitmaken voor iemand met pijn.

Je kunt de voordelen van Reiki ervaren als ontvanger en heling ontvangen die via iemand anders is gestuurd. Je kunt ook zelf leren om je persoonlijke groei en verlichting te stimuleren.

Wat alle Reiki systemen gemeenschappelijk hebben, is het leiden van levenskrachtenergie.
Reiki verbindt je met de ultieme helingsbron op alle niveaus. Als je verlangt naar rust, bewustzijn, heling of verlichting, dan is Reiki voor jou.

Het reikisysteem gebruikt de kennis over chakra's en specifieke symbolen.(lees het hoofdstuk over het gebruik van Reiki symbolen)
De meester wordt ingewijd in het gebruik van deze symbolen, die als gewijd worden beschouwd. De sleutels die de deur naar de hogere geest openen, wat een intentie of geloof opwekt, waarmee specifieke resultaten worden bereikt.

Reiki als helingsmethode is ontwikkeld om ons direct in contact te brengen met de creatieve intelligentie en vitale energie van het universum. Dit gebeurt met de hulp van een reiki-leraar, die ons door energie-overdracht in contact brengt met de universele genezende of levenskracht.

We worden door oefening bewust gemaakt van onze eigen energie en laten zo de vitale energie toe in ons lichaam. Zo krijgen we nieuwe kracht en worden we bevrijd van emotionele- overtuigingen en van lichamelijke klachten die we niet kunnen gebruiken.

Reiki leert ons dat pijn, lijden en ziekte worden veroorzaakt doordat we op een bepaald moment gescheiden zijn van de eenheid van de schepping.

Reiki is een manier om ons weer terug naar de basis te brengen, om ons weer in contact te brengen met wie we werkelijk zijn. Reiki is dus een weg die ons opnieuw in verbinding kan stellen met waar we vandaan komen.

Het is de weg naar huis.

www.alles-over-reiki.nl

 

 

 

 

Samenvatting Reiki

Reiki is:

- een helingsmethode die gebruik maakt van gestuurde levenskrachtenergie.
- een zinnig werktuig ter bevordering van zelfbewustzjn en transformatie.
-- een therapie gebaseerd op handoplegging.
- een helingsmethode die in de hele wereld gepraktiseerd wordt.
- reiki wordt van meester op leerling doorgegeven.
- reiki is helende energie die spiritueel wordt begeleid.
- reiki is niet gebaseerd op geloof, religie of suggestie.
- reiki is geschikt voor zelfbehandeling. 

De zelfbehandeling is een mooie manier om jezelf op alle niveaus te voeden Wat er ook in je leven gaande is, deze eenvoudige en effectieve techniek kan je voorzien van ondersteuning. Schaf een Reiki boek aan en behandel jezelf.

 

 

Reiki principes

De reikiprincipes zijn vijf eenvoudige stellingen die je vertellen hoe je moet leven, alleen vandaag:

Vandaag ben ik niet boos.

Vandaag maak ik me geen zorgen.

Vandaag ben ik dankbaar.

Vandaag ben ik eerlijk in mijn werk.

Vandaag ben ik aardig voor mijzelf en anderen.

Het belangrijkste van de reikistellingen is het eerste deel ervan: alleen voor vandaag.
Vandaag is waar het om draait. Gisteren is voorbij en morgen is  nog niet . Als je gedachten en energie in het verleden of de toekomst zijn, blijft er weinig tijd over om het heden te ervaren. Als je niet in het heden leeft, voel je het leven aan je voorbijgaan.

 

 

 

Subtiele energie waarnemen.

Met subtiele energie bedoel ik de energie van reiki en de energievelden die in verbinding staan met je lichaam. Als iets subtiel is, zal het niet om aandacht schreeuwen en je zult dus tot rust moeten komen om de aanwezigheid ervan te voelen.

Hoewel energie heel licht is, kun je haar wel waarnemen. Hier volgen enkele manieren waarop je je bewust kunt zijn van je subtiele energie:

Als je ooit hebt gevoeld dat iemand naar je keek.

Als je ooit een kamer binnenkwam en voelde dat iets niet goed was.

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat iemand te dicht bij je stond, terwijl er geen lichamelijk contact was.

Hier is een oefening die je helpt om de subtiele energie van je lichaam te voelen:

1. Houd je handen voor je lichaam met je handpalmen naar elkaar gericht.

2. Probeer je handen langzaam naar elkaar te brengen.
Als ze dichter bij elkaar komen, kun je dan verschillende sensaties voelen? 

3. Probeer je handen dichter bij elkaar te brengen en dan weer van elkaar af.

Als je heen en weer beweegt, kun je de energie voelen bewegen.

Subtiele energie is door wetenschappers gemeten met een instrument dat SQUID genoemd wordt. Dit instrument kan uiterst kleine magnetische velden meten.

Tuina

Tuina, spreek uit 'twie na', betekent letterlijk 'druk' en 'wrijf'. Deze massagevorm is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeswijze, waarin het lichaam wordt beschouwd als een netwerk van energiebanen. Dat netwerk bevat en vervoert qi, levensenergie, door het lichaam en verbindt de buitenkant van het lichaam met de binnenkant, de organen.

Bij de Tuina-massage wordt druk uitgeoefend op energiepunten op de meridianen. Hierdoor kan de qi weer vrij stromen wat ook ten goede komt aan de conditie van de organen.

Hoe werkt tuina?
Een tuina-therapeut maakt gebruik van technieken als drukken, kneden, wrijven, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen en gebruikt daarbij zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Dat lijkt misschien nogal ruw en krachtig, maar als je een goede tuina-therapeut bezig ziet, is het meer ballet dan oerdans wat je ziet en zo voelt het ook.

Wat bereikt je met een tuina-behandeling? 

Tuina zorgt ervoor dat de levensenergie door het lichaam stroomt zoals het hoort en verbetert daarmee het bewegingsapparaat en de weerstand van het lichaam. Door een tuina-behandeling worden gifstoffen uit het lichaam verdreven en kan (chronische)pijn als gevolg van bijvoorbeeld migraine en ischias worden bestreden.

Een tuina-massage is heel geschikt bij klachten die te maken hebben met spier- en skeletproblemen of met chronische stress, zoals spijsverterings- en ademhalingsproblemen.

www.zhong.nl voor erkende tuina-therapeuten.

Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.

 

Shiatsu

Shiatsu is een manuele behandelmethode die is voortgekomen uit de Oosterse geneeswijzen.
Shiatsu (shi=vinger en atsu=druk) heeft veel raakvlakken met acupunctuur, maar werkt niet met naalden. Met de vingers en de handen wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten (tsubo's) van de meridianen(energiebanen van het lichaam). Shiatsu bestrijdt symptomen en stimuleert de zelfgenezende kracht van het lichaam zodat ook de oorzaak van de ziekte wordt aangepakt. Door de weerstand te verhogen, krijgen ziekten minder kans om zich te manifesteren.

Grondlegger?
Shiatsu komt uit Japan, maar vindt zijn oorsprong in China. Boeddhistische monniken brachten de Chines geneeswijze in de zesde eeuw naar Japan.

Wat doet een shiatsutherapeut?
Shiatsu houdt zich bezig met het vrijer laten stromen van vitale levensenergie. Geblokkeerde energie kan zich uiten in gespannen spieren, stijfheid, pijnlijke plekken of zelfs emotionele stemmingswisselingen die psychische klachten kunnen veroorzaken.

Door het behandelen van die meridianen die uit balans zijn, worden energiestromen geharmoniseerd. Er zijn shiatsumasseurs en shiatsutherapeuten. De maseur richt de behandeling  op ontspanning. een therapeut ook, maar heeft een medische opleiding en kan een diagnose stellen over de aard van de ziekte en de behandeling hierop baseren.

Hoe gaat de behandeling?
Een shiatsubehandeling richt zich op het verhelpen van de klachten en op het verbeteren van de algehele conditie van lichaam en geest. De therapeut onderzoekt waar de energie niet vrijstroomt, welke spieren stijf zijn, welke organen niet in balans zijn en of er een teveel aan hitte of juist kou in het lichaam zit. De bevindingen worden in verband gebracht met de klachten en op basis hiervan wordt de behandeling ingezet.

Met duimen, vingers en handpalmen drukt de therapeut op de meridianen om de Ki (levensenergie) weer vrij door het lichaam te laten stromen. Naast het behandelen van de meridianen worden er ook stretching oefeningen gedaan en gewrichtsrotaties uitgevoerd. Hierdoor wordt de mobiliteit en soepelheid van het lichaam vergroot en worden stresspunten ontlast.

Voor wie?
Bij stress en psychosomatische klachten- denk aan een burn-out of slaapproblemen- maar ook bij spier- en gewrichtsklachten is de methode succesvol. Je hoeft niet ziek te zijn voor shiatsu. De behandeling werkt vitaliserend en ontspannend en kan bijdragen aan een groter lichaamsbewustzijn.

Effectief?
Shiatsu is meestal effectief. Het heeft een positieve invloed op je basisconditie. Shiatsu kan bijdragen aan het lichaamsbewustzijn. Je leert het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning waardoor je alerter bent op signalen die het lichaam uitzendt. Hierdoor kan worden voorkomen dat klachten chronisch worden.

Behandeling:
www.shiatsunederland.nl
w
ww.iokai-shiatsu.nl

Boeken:
Shiatsu en stretching  Toru Nakimoshi
Het shiatsuboek   Paul Lundberg
Shiatsu in theorie en praktijk   Carola Beresford- Cooke