Startpagina

Hypnose en zelfhypnose.

De zogenaamde hypnotische trance is een toestand van diepe ontspanning waarin het onderbewustzijn meer openstaat voor invloeden van buitenaf. Bij de hypnotische trance blijft men bij bewustzijn, maar je laat je leiden door de beelden en voorstellingen die de hypnotherapeut oproept.
Het is echter onmogelijk om iemand onder hypnose dingen te laten doen die ingaan tegen zijn principes. Hypnose kan je bevrijden van onbewuste spanningen.

Autosuggestie.
Hypnose is in feite zelfhypnose. De hypnotherapeut traint zijn cliënt erop de trance op ieder gewenst moment te bereiken. Zelfhypnose is ook mogelijk door te luisteren naar een cd. Ook hier roept de tekst beelden en voorstellingen op waar je je in mee kan laten drijven.

Wat is hypnose?
Hypnose is een veranderende bewustzijnstoestand gekenmerkt door perceptuele, sensorische en cognitieve veranderingen. Het vermogen om in trance te gaan en de diepte van de trancetoestand die iemand kan bereiken zijn afhankelijk van meetbare verschillen in hypnotisch talent.

Hypnotisch talent.
Dit talent bestaat uit verbeeldingskracht, het vermogen tot geconcentreerde aandacht en absorptie, en het vermogen om tijdelijk het kritisch-analytisch denken op te schorten en met suggesties mee te gaan. In hypnose zijn mensen in staat dingen te ervaren en te doen die ze in een andere context niet zouden kunnen en als vreemd  zouden ervaren. bv een leeftijdsregressie.

Hypnotherapeut.
De taak van de hypnotherapeut is om de hypnotische betrokkenheid van de patiënt te begeleiden in een richting die hem helpt zijn angsten de baas te worden en productief om te gaan met emotionele en lichamelijke pijn. 

Mogelijkheden van hypnose en hypnotherapie.
1. Hypnose wekt de verwachting verborgen, onbewuste trauma's toegankelijk te maken of om genezingen tot stand te brengen waar dat tot nu toe onmogelijk was. Of deze verwachting terecht is of niet, zij kan een positieve therapeutische werking hebben.
2. Het introduceren van een ' veranderde bewustzijnstoestand' die een therapeutisch effect kan hebben. Dit kan trouwens ook bereikt worden met ontspanningsoefeningen, yoga - en meditatieoefeningen. Hypnose brengt dit tot stand via een geritualiseerde procedure.
3. Ontspanning; een factor met een algemeen gunstig therapeutisch effect.
4. Suggestie; hypnotische procedures lijken bij uitstek gericht de werking van suggestie te stimuleren. De hypnose biedt de patiënt autosuggestieve oefeningen om buiten de therapie-uren constructief  aan hun problemen te werken en een algemeen effect van ' zelfcontrole' te bewerken.
5. Concentratie; een ander specifiek kenmerk van hypnose is een ongekende graad van concentratie  te bereiken die het mensen mogelijk maakt zich met grote aandacht te richten op een bepaalde gebeurtenis uit het verleden of in de toekomst. vb het ondergaan van een chemokuur.

 

 

Trance

Er is een manier om je weerspannige gedachten te temmen en je rusteloze geest te kalmeren, zelfhypnose!

Er is waarschijnlijk geen enkele psychologische stressverminderingstechniek die zo verkeerd wordt begrepen als hypnose. Er zijn een paar zaken die je zou moeten weten:

- tijdens hypnose slaap je niet.
- je bent ook niet buiten bewustzijn.
- je verliest de controle over jezelf niet.
- je zult niets doen wat je niet wilt doen.

Hypnose is gewoon een diepe concentratie waardoor je bewuster van en ontvankelijker voor suggestie kunt worden.
De een staat meer open voor hypnose dan de ander. Om ervoor te zorgen dat hypnose een zo groot mogelijk effect sorteert, moet je proberen je toegankelijk op te stellen en niet kritisch te zijn. Verzet je niet. laat het gewoon gebeuren. Stel jezelf open.

Surprise!
Je bent al gehypnotiseerd geweest. De kans is groot dat je vaak in een hypnotische trance bent geweest. Soms dagdroom je , of je bent in gedachten verzonken of je rijdt op de snelweg en ineens merk je dat je niet op de andere weggebruikers of op je eigen auto hebt gelet. In al die gevallen ben je in hypnotische trance.

De kracht van trance.
Wanneer je in trance bent, bevind je je in een andere mentale toestand. Je bent wel wakker en bij je volle bewustzijn, maar je aandachtsveld vernauwt zich en wordt ongelofelijk geconcentreerd. In deze toestand ben je ontvankelijker voor suggesties die je jezelf kunt geven of die een hypnotherapeut je geeft. Het komt erop neer dat je rechtstreeks contact krijgt met je onderbewustzijn.

De suggesties kunnen verschillend zijn: 'sigaretten smaken afschuwelijk', 'ik word steeds slimmer' - wat je maar wilt.

 

 

Emotrance

Emotrance is een meer meditatieve benadering van het genezingsproces dan bijvoorbeeld EFT.
Het gaat uit van het principe dat energie in, door en uit je lichaam stroomt. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat je je alleen maar bewust bent van je sterke emoties als het fysiologische sensaties worden. Als je een  naar bericht te horen krijgt of een ontstellende mededeling, dan wordt de lichaamsenergie verstoord. Je voelt dan een sensatie en reageert in overeenstemming daarmee.

Stel je voor dat iemand je vertelt:'Je huis is tot de grond toe afgebrand'. Die 'shock' wordt in je energiesysteem opgeslagen. Tijdens Emotrance vraagt de beoefenaar je om met je handen te laten zien waar het probleem (woede, rouw, pijn enzovoort) zit. De techniek werkt doordat je je gedachten richt op delen van je lichaam en zo de energie helpt om weer gelijkmatiger te gaan stromen.